Kaлфин: Има страшна съпротива срещу пенсионната реформа

OFFNews 15 февруари 2015 в 11:03 8500 7

Две основни цели си е поставил вицепремиерът Ивайло Калфин - повече пари за възрастните и нова независима пенсионна реформа. 

Всички искаме да променим една система, която не работи - и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива, обяви пред БТВ вицепремиерът. 

"Никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система. Търся компромиса и максималното съгласие", заяви министърът на труда и социалната политика.

"Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях", обяви намеренията си Калфин.

"Неприятно впечатление прави, че една от тези работодателски организации търси да си подготви почвата да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не иска да приеме решението с частните пенсионни фондове", обяви социалният министър. 

Новите правила за пенсиониране ще станат ясни през март, след това ще се оформят законите и ще минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, до май трябва да влязат в парламента.

"Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии", прогнозира вицепремиерът. 

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews