Quantcast

Kaлфин: Има страшна съпротива срещу пенсионната реформа

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2015 в 11:03 7814 7

Две основни цели си е поставил вицепремиерът Ивайло Калфин - повече пари за възрастните и нова независима пенсионна реформа. 

Всички искаме да променим една система, която не работи - и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива, обяви пред БТВ вицепремиерът. 

"Никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система. Търся компромиса и максималното съгласие", заяви министърът на труда и социалната политика.

"Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях", обяви намеренията си Калфин.

"Неприятно впечатление прави, че една от тези работодателски организации търси да си подготви почвата да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не иска да приеме решението с частните пенсионни фондове", обяви социалният министър. 

Новите правила за пенсиониране ще станат ясни през март, след това ще се оформят законите и ще минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, до май трябва да влязат в парламента.

"Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии", прогнозира вицепремиерът. 

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.02 2015 в 23:05

Калфин,Маргарет Тачър отсвири синдикатите,възкреси страната си и я направи велика.Последвай примера и,няма да сбъркаш.

15.02 2015 в 14:42

Ами Val като ги знае, защо не приказва за тях!?? Ето и ти не споменаващ, че спред плана Калфин осигуровките няма да се вдигат с 0.5% годишно до 17% а до 19.5%!!! Тези 4.5% над сегашните са си кражба на фона на управленската им немощ

15.02 2015 в 13:58

Мислите ли, че Калфин не наясно с безработицата, сивата икономика, изтичането на работна сила в чужбина. Не е в неговия ресор, пък и тези проблеми могат да се решат с волята и усилията на цялото правителство, и следващото, и по-следващото. Все пак засега само той се опитва да реформира системата, за която отговаря. За съжаление реформите в другите сфери все още са само добри намерение и приказки. А съпротивата на КРИБ е тъпоумна, защото от 2017 г. осигуровките ще се увеличат с 2% , не е ли по-добре това да стане плавно с по 0,5% годишно отсега. Освен това никой досега не смееше да каже на глас истината за циганите, за да не ги загуби като електорат.

15.02 2015 в 13:29

Пенсиите ще бъдат мизерни докато БВП на България е около 5000-6000 евро на човек с два милиона и половина работещи и два милиона пенсионера. Колкото и да преразпределяш - това си е. Замислете се накрая как да престанете да пречите на икономиката ни, на стопанството на всеки българин! Само падането на безрабицата наполовина, ще доведе до стотици милиони в НОИ. Но как да падне като всеки акт на правителството, регулаторите и даже парламента е насочен към някой отрасъл, към някои фирми с цел инищожаването им и прехвърлянето на активите им в некадърни, но наши хора!

15.02 2015 в 12:05

До колкото си спомням,"бившата"партия на Калфин,похарчи парите за пенсии на нашите майки и бащи,баби и дядовци.
Стигна се до сегашното пирамидално състояние на НОИ-ние,работещите днес и сега,да плащаме пенсиите на възрастните хора.Въпросът е,КОЙ,ще плаща нашите пенсии,там,някога,в необозримото бъдеще???????
КОЙ?Млади,изучени,умни българи масово напускат БГ.Сега сме около 2 мнл.работещи на светло.Плащаме пенсии,плащаме за хората с природен тен,но пък с по 6-10 чавета.Плащаме на безработните.На социално слабите.На "държавните чиновници".На армия и полиция.Плащаме на Властта и екстрите й.
Прекалено малко сме.Аритметиката,от където и да я погледнеш,не се случва,любимий мой Калфин!
"Риформътъ"по твоему,е вдигане на възрастта и вноските.
Въпросът е,колко от нас,платците,ще дочакат лелеяната пенсийка,по този стереотип?Вчера написах-писнало ми е да живея в страна,с държавническо поведение на Имперска Русия!Реформа,Калфин,значи да се обхванат повече слоеве плащащи реални вноски в продъдената ви пенсионна система!
А не да се мъчат сегашните бурлаки,да дърпат все повече шлепове на изранените си гръбчета....гака щото да се споминат,преди да си вземат пенсионната мизерийка все пак.
Ама и комунист смотан!

15.02 2015 в 11:48

"Въобще колкото по-малко работиш,толкова по-дълго живееш,всички останали твърдения са просто глупости."

Типично българска логика...
Идеята не е толкова в това да живееш колкото се може по-дълго, а да живееш качествено. Ако си смачкан пенсионер дето едва си плаща тока, що за живот е това?

15.02 2015 в 11:41

Естествено,че като увеличиш пенсионната възраст и трудовия стаж за пенсия,пенсионерите ще намалеят драстично,но не щото ще работят,а щото ще измрат преди да се пенсионират, "това е толкоз просто и логично".Преди пенсионни реформи и всякакви други подобни глупости направете така,че хората да живеят по-дълго.Във всеки случай по-добре беден,но жив,отколкото бъдещ стар и богат пенсионер.М/у другото по-младите пенсионери си докарват добър доход,работейки, някъде.Въобще колкото по-малко работиш,толкова по-дълго живееш,всички останали твърдения са просто глупости.