Бъчварова: Ако загубим изборите, няма причина да не подаваме оставка

OFFNews 09 ноември 2016 в 09:10 5163 4

Снимка БГНЕС

Ако загубим изборите, няма основание да се откажем от това да подадем оставка. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в ефира на Нова телевизия. 

Според Бъчварова Цецка Цачева има реални шансове да спечели на втори тур и електоралният анализ го показва.

„Трябва да видим нещата такива, каквито са – дали искаме да имаме един президент, който много добре познава българската държавност, много добре знае как са се случвали законите в последните години, какви са били дилемите и как са се преодолявали, или един човек, който очевидно няма опит в политиката и разчита на съветите на партията, която го подкрепя, който няма все още автентичното мнение и позиция. А най-важното в момента е държавният глава, който е върха на държавността, да познава нейните устои. Затова говоря за разума – трябва да знаем какъв президент искаме. Първите години на демокрацията имахме нужда от знакови лица, от герои на прехода. Сега имаме нужда от държавници, за да се случват нещата в страната ни и да може в лицето на президента ни да имаме един разумен и компетентен коректив“, коментира Бъчварова.

„Моите уважения към Румен Радев и неговата професия, но политиката също е професия. Изисква се опит, изискват се много знания, важно е да си подбереш добрите съветници и вероятно ще го направи, но отговорността се носи от човек, който знае за какво става въпрос във всеки един момент“, отбеляза вътрешният министър.

По думите й политическата отговорност за кандидатурата на Цецка Цачева се носи от партията, а не от инициативен комитет, който не носи такава. „Когато издигаш за кандидат на тази позиция най-добрия си законотворец и най-опитния човек, този който е част от съставянето на правителството, тоест има опит и практика в политическите отношения, това не може да бъде грешка“, подчерта Бъчварова.

Тя посочи, че обвързването на резултатите от президентските избори с подаването на оставка от страна на Кабинета също не е било грешка и става въпрос за политическа отговорност. „Ние сме готови да я понесем. Дебатът в неделя беше дали след първия тур, както беше казано, или да изчакаме втория тур, когато имаме окончателните резултати“, допълни министър Бъчварова. Тя уточни, че ако правителството подаде оставка, следва конституционна процедура, която дава възможност за второ правителство от най-голямата партия. „Най-вероятно няма да се опитаме да направим второ правителство, а ще вървим към избори, защото това не е начин да направим някакъв театрален сценарий“, заяви вътрешният министър.

„Ако не съберем достатъчно подкрепа, ние трудно ще продължим да управляваме, защото гласът на гражданите е особено важен. Затова нека се опитаме да го спечелим пак, използвайки конституционните възможности, които ни се дават и, да поискаме доверието на избирателите отново на парламентарни избори. Това е достойно политическо поведение, колкото и да изглежда неудобно и колкото да крие рискове. С това никого не искам да плаша, но има рискове започнати проекти и започната работа да не бъде довършена. По никакъв начин не плашим. Политическият багаж, с който Радев влиза в кампанията не е достатъчен. Второ външнополитическите му тези показват обратна посока на тази, в която сме вървяли последните 10 години“, коментира още Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

09.11 2016 в 10:52

Опитен законотворец и професионален политик била Цачева. Под ръководството и вече втори мандат на НС нито "Съединението стана силата", нито езика на говорене се подобри в него. Рекордно падна рейтинга на парламента - невиждано бих казал. Депутат стана сино едва ли не на престъпник, лъжец, човек загубил връзка с реалния живот. Депутатите нямат идея колко чини един леб. В най-бедната държава в Европа - парламентаристите ни получава космически заплати спрямо гражданите си, роят се комисия след комисия за да лапнат още някой бонус дупетатите, служебните автомибили редовно се подменят с ултра скъпи лимузини, вместо с прилични надеждни среден клас нови автомобили. Депутатите имат невиждани по обема си ваканции. И не на последно място не могат да се съберат за кворум в заседателна зала. И всичко това е "огромен плюс" за г-жа "кандидатката за президент". Това успя да свърши за 6 години като председател на НС. Сега да си я осигурим до пенсия с президенството?