Австрийският 'Дер Щандарт' за Пеканов: Икономист в служба на старата родина

OFFNews 04 август 2022 в 15:16 7424 1

Атанас Пеканов в Министерски съвет

Снимка БТА/Цветомир Петров

Атанас Пеканов в Министерски съвет

В действителност Атанас Пеканов няма много какво да спечели в старата родина България. Трийсет и една годишният икономист е добре запознат с паричната политика и е търсен експерт - дори и тук във Виена, където работи в Австрийския институт за икономически изследвания и преподава във Виенския университет по икономика и бизнес. Тоест той е можел да се посвети на кариера в чужбина.

Това пише австрийският вестник "Дер Щандард" в статия за вицепремиера от служебното правителство Атанас Пеканов, озаглавена "Икономист в служба на старата родина". Австрийското издание често публикува текстове за България, включително и за банкера от КТБ Цветан Василев.

"Въпреки това Пеканов не е казал "не", когато президентът Румен Радев, когото той съветва от дълго време, го е потърсил. От 2 август Атанас Пеканов е вицепремиер в служебното правителство от експерти, което ще направлява съдбата на държавата до новите избори", пише "Дер Щандарт".

"Какво го очаква: нестабилна политическа обстановка, бедност, корупция, отбелязва изданието. Балканската страна има да извърви още дълъг път, за да достигне останалите държави от Евросъюза. В края на юни либерално-социалистическата коалиция падна само след малко повече от половин година на власт след вот на недоверие. Основните спорове бяха около държавните финанси и отношението към Република Северна Македония. Към това се прибавиха газовата криза, напреженията на Балканския полуостров и инфлацията, която тежи особено много на хората в най-бедната страна от ЕС", коментира "Щандард" и допълва, че става дума за дългосрочна криза, а това не е за хора със слаби нерви. "Несигурна обстановка", отбелязва скромно безпартийният експерт.

Сега той запретва ръкави - за втори път. "Трябва и ти да се отплатиш с нещо на родината", допълва израсналият в академично семейство възпитаник на Немската гимназия в София. Не му е трябвало да мисли дълго дали да приеме поста. Сега Пеканов, който не е семеен и който в по-спокойни времена обича да тича в Шонбрун, във втората си родина Виена, ще отговаря за управлението на европейските средства. "Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции", написа той във Фейсбук.

Тези, които го познават, казват, че той е сериозен в това, което казва. Пеканов е амбициозен, но е и силно социално ориентиран. Това е забележително за човек, принадлежащ към образования елит на България, който е напуснал страната заради липса на перспектива за младите хора.

Във Виена го е привлякло следването. Своята кариера той развива целеустремено; тя го е отвела в Европейската централна банка във Франкфурт, а своите познания в икономическата политика той придобива в University College London (UCL), посочва "Щандард". По време на пандемията благодарение на стипендия "Фулбрайт" той отива в Харвард. Сега Пеканов иска да внесе малко научна методология в българската политика, пише австрийското издание и допълва, че вицепремиерът още не знае дали иска да остане в нея, пише австрийският вестник "Дер Щандарт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови