Арх. Борислав Игнатов: Отворените данни ще дадат тласък на стартиращите бизнеси

Големите общински предприятия и търговски дружества могат да възлагат малки пилотни проекти на иновативни стартъпи

OFFNews 09 октомври 2019 в 12:23 1895 3

Арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на Демократична България, проведе среща с представили на стартъп общността в София по покана на BESCO - The Bulgarian Startup Association.

Обсъдени бяха конкретните стъпки по дигитализация на общинската администрация, които могат да се постигнат в рамките още на първата година управление на града: SofiaID - въвеждане на електронна идентификация на нивото на столицата, създаване на решение за електронни регистри и пълна електронизация на вътрешния документооборот в общината.

Тези първи стъпки ще позволят впоследствие да се осигури възможността управителите на дружествата и на електронно-упълномощените от тях лица след идентификация със SofiaID да следят всички свои преписки в реално време. Физическият контакт с администрацията ще бъден сведен до минимум, което ще ускори процесите на административно обслужване и ще намали корупционния риск, посочват от щаба на кандидата.

Участниците в срещата обсъдиха и потенциала, който отварянето на всички данни на общината и общинските дружества крие, не само от гледна точка на прозрачност на управление, но и като гарант за взимане на по-информирани бизнес решения и дори за предлагането на нови услуги от страна на частния сектор.

Беше коментирана и идеята да се създадат механизми, с които големите общински предприятия и търговски дружества да възлагат малки пилотни проекти на иновативни и стартиращи предприятия. Пример за възможни пилотни проекти могат да бъдат: предлагане на решение за мониторинг и намаляване на топлинните загуби в мрежата на Топлофикация; динамично проследяване на свободни места за паркиране и насочване на водачите на автомобили към тях; пилотен проект за използване на геотермалната енергия в централното топлоснабдяване.

„Градът ни има възможност да се превърне в инкубатор за иновации, ако успее да се възползва от потенциала за синергия с предприемаческата общност в града“, каза арх. Игнатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

3

Но, въпреки всичко 'да презаредим батериите', както писаха многозначително в този гнусен Блиц.
Напълно съм отвратен от публикуването на тези крайно компрометиращи и гнусни снимки.

13507

2

Напълно прав - отворените данни са ключ към упешното развитие.
Публикуваните снимки от блиц - не са.

13507

1

Извинявам се за въпросчето, на този клет човек му се подиграха в Блиц, с публикуването на някакви снимки? Или беше друг десен архитект.