Quantcast

Антоанета Цонева: Който е против референдума на президента, мисли да мами на изборите

Вероника Шербанова Последна промяна на 31 януари 2014 в 12:15 19343 37

Антоанета Цонева

Който е против предложения от президента референдум, възнамерява да се довери на някакви стратегии при следващи избори, като купуване на гласове и др., заяви директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Управляващите обявиха, че това не е времето да се провежда такъв референдум и това не са въпросите, които трябва да се зададат. Практиката показва обаче, че обикновено референдумите са свързани именно с такъв тип въпроси. Затова ако някой казва, че това не са важните въпроси, това просто не е почтено, защото това са въпроси, които трябва да се решават точно по този начин, категорична е Цонева.

По повод това, че е по-добре въпросите да бъдат за европейското бъдеще на България, съм на мнение, че колкото по-нисък интерес има към националната проблематика, толкова по-малък ще е интересът и към европейските въпроси. Дискусията за социална Европа трябва да се извърши с много повече участници, а това няма как да стане, ако хората не се интересуват преди това от проблемите на страната. Затова, ако някой казва, че сега не е времето и това не са въпросите, нека да каже кое е времето и кои са въпросите, посочи директорът на Института за развитие на публичната среда.

От ДПС обявиха, че предложението за референдум за изборите цели да се провали новия Изборен кодекс. Но дискусията за новите изборни правила ще продължи в следващите поне една-две години и няма как този референдум да попречи на приемането на Изборния кодекс. Неговото приемане или неприемане няма връзка с референдума, коментира Антоанета Цонева.

По думите й страхът на управляващите от референдума идва не от същината на въпросите, а от възможността за повишаване на избирателната активност. Ако в референдума се включат 2,5 млн. души, резултатът е непредвидим. При висока избирателна активност всички схеми стават невалидни, подчерта Цонева.

В действащия в момента Изборен кодекс е включено пилотно гласуване през интернет. В новия проект обаче няма такава възможност, а предложението на президента води диалога в тази посока, каза Цонева.

Според нея е много важно да бъде въведена възможността за гласуване през интернет. Това трябва да стане първо за българите в чужбина, тъй като много често са принудени да изминат над 1000 км, за да гласуват. Ако в гласуването се включат 1,5 млн. българи в чужбина и в същото време много млади хора, което ще е по-лесно с гласуване по интернет, профилът на избирателят ще се промени значително и има голяма вероятност сегашните управляващи да загубят, смята Цонева.

Ако някой откаже да приеме предложението на президента за референдум, трябва да обясни защо не го приема, защото включените в предложенията му промени, биха могли да бъдат направени и сега, без референдум. Така че тези, които са против, трябва да обяснят защо са срещу тези промени, обясни Цонева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2014 в 00:54

А що ли и викат ТОНКА ОБЩАТА!!!

03.02 2014 в 00:51

НА ЧЕХЛьО КВО МУ НАРЕДАТ ТОВА ПИШЕ!
На референдума макята му е кой пише въпросите!!!
При белянския референдум въпроса беше преформулиран от ГЕРБ както им беше угодно и видете шо стана.... НИЩО!!! ...съсипаа референдума!!!
Сега па на тоя гейбърскио референдум въпросите ги пише Президенто /ама БСП-то ша ги преформулира, естествено както им е угодно на тех/ ... та ша видим кво и как нема да излезе!
Важното в случая е кой оформя въпросо!!!!

Квото почукало, такова се обадило! – казва народа

Опорна точка
Как от заклинджос се прави - КОЗ!!!!

31.01 2014 в 23:00

„Но не мисля, че капанът е толкова коварен.

Не виждам какво ще стане, ако управляващите приемат идеята за референдум. Паралелно с това да продължат работата си и да приемат вече миналия на първо четене изборен закон.

Въпросите на Плевела могат да се преформулират достатъчно мъгляво, а и позициите по тях не е задължително да са конфликтни. Например, въпросът "да има някаква форма на мажоритарност" е достатъчно мъгляв, но преформулиран като "да може ли избирателят да покаже предпочитанията си към определен кандидат" съвпада с идеята за пропорционални листи с преференции. Вторият въпрос - всеобщо и задължително гласуване - може да се отсвири безболезнено с питане до КС дали не е противоконституционен, а той вероятно ще се окаже такъв. Третият, за гласуване по интернет, може да се постави като въпрос на доказване на абсолютната сигурност на интернет и запазване анонимността на вота. Могат да се използват изгодно примери като днешното съобщение, че са хакнали Yahoo.

Такива мисли ме спохождат 'на първо четене'.“

31.01 2014 в 20:46

Лумпенинтелигенция. Платената "назначена гражданка" Цона Мегафона. Още по-отвратителна от Достена с остена. Псевдоинтелигентната шорошоидна помия, с която залива аудиторията смърди гадно. Родоотстъпници щедро финансирани от антибългарски централи. Народа ги презира.

31.01 2014 в 20:45

Ей, това соросоидите са много нагли същества!
Антоанетке, да си хващаш пътя и да вървиш при господарите си в щатите и да им лижеш там гъзовете!
За пари и майка си ще продадеш, нищожество проклето.

31.01 2014 в 19:38

Новите спуснати "опорни точки за неориентирани наивници и откровени балъци":
- задължително гласуване - някога това недомислие,може и да е било въведено нейде с добри помисли, но това е било по времето на ниска грамотност на населението, голям имуществен ценз и/или когато половината население не е имало право на глас поради възраст, пол, религия или етнически бариери в страни множество имигранти,затова малцината привилегировани трябвало да се отчетат,а а днес е отживелица, пък в Гърция направо е гаден инструмент за запазване на няколко управляващи фамилии във властта;
- мажоритарен вот - измислица още от времето на лордове и техните икономи, за да може няколко състоятелни местни богаташчета да се състезават как по-рано да влязат при чичовците си в парламента,подкрепени от техните бизнес-партньори, които имат достатъчно имущество за да ги допуснат до гласуване, а за да не се отегчава прекалено публиката от предизвестения резултат (пари+произход),било въведено съчетание със задължително гласуване;
-електронно гласуване - е това също е нова форма на една стара практика, наречена "множествен вот", състои се в следното: един човек с много деца (или жени) гласува и за децата и жената и гласът му се брои за няколко, аферим - сега с електронното гласуване може да стане лесно и без да се юрка до урните,пък може и вместо неграмотните братчеди направо по интернет да гласува и за съседа и за жена му, и за балдъзата, което преди 100 години не е било възможно ...
Обаче примерно, някой да предложи нещо просто и елементарно, като примерно българските моряци, студенти и военни в чужбина - да имат право да гласуват по пощата или с плик, изпратен от адреса на най-близкото консулство - нееее, как така ...

31.01 2014 в 19:30

Тая женица какво е учила , какви степени и опит има та дава акъл за всичко и по всичко? Не ме кефят хора дето смятат останалите за непросветни туземци които трябва да се просветляват.

31.01 2014 в 17:57

Ха я как изпъкнаха като пикня на пресен сняг "сорсоидните" харпии под тази статия , то не че не им личи от коментарите . Беше забавно да чета изкуственото учудване , последвано от иск за достоверност , след получаването му в оправдания . Не че на мнозинството от този форум му дреме , че го лизгат с преоценени манипулации . Още по-интересна е сакралната фраза "опорни точки" , бъде ли спомената и сякаш натискаш бутон изключващ мисленето , фраза заместваща аргоментирания отговор или поне опита за такъв , казваш а тФа е опорна точка и готово . Смях до болка , болка до смях .

31.01 2014 в 16:55Идеята и ходът на Плевнелиев е добър ..)
Като млада Демокрация , задължителното гласуване е добро намарение, поне в близките години ..
Мажоритарният елемент , но НЕ чистата мажоритарна система , също е добро предложение ..Въпреки че аз , не бих си представил , някой червен чугун или депесар заклет , изобщо да се ИНТЕРЕСУВА от качествата на мажоритарен кандидат ИЗВЪН неговата партия :
Електронното гласуване - съшо ..Майчето галева се изказа , че можело да има големи фалшификации:) Ами тогава да отменим и банковото елетронно "банкиране " ..ТАМ не може ли да има огромни фалшификации !!??
Най- смешни са твърденията , че се ИСКАЛО да се саботира изработването на новия избирателен кодекс !!??
Следователно , според детската учителка местан - ИЗРАБОТВАНЕТО на един Закон , кодекс , е ПО-ВАЖНО от мнението на цял ЕДИН народ - как всъщност да се ГЛАСУВА !!??
Един референдум , се оказва, че има по- малко значение , от един Закон , в процес на приемане !!?. :)
А относно , че гласуването било Право , а не задължение , имаме прецеденти :Осигуряванията са право , но някои от тях - не всички - са задължителни за всички :)
С две думи , някои Права - задължително се упражняват, въпреки , че НЕ са задължения / където изпълнението по принцип , е задължително / ...

BIG AL

31.01 2014 в 16:25

Трескаво се бълват нови опорни точки.........