Кунева: Отказът от референдум показва страх от избирателите

Елица Мартинова 30 януари 2014 в 16:10 4126 17

Меглена Кунева

Снимка Сергей Антонов

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за изборната система и начина на организация на изборите, пишат от пресцентъра на формацията.

От Блока обявяват, че не се страхуват от гласа на хората.

„Граждание в момента нямат власт, но имат глас. Този глас трябва да бъде чут. Говорим за подкрепа на правото на българските граждани да имат думата, а не за позицията на ГЕРБ и категорично заявявам – не става дума за ГЕРБ, а за българските граждани“, коментира пред БНР председателят на „Движение България на гражданите“ и един от лидерите на РБ Меглена Кунева.

По думите на бившия еврокомисар отказът от референдума ще означава, че политиците подценяват избирателите си и се страхуват от българските граждани.

Според Меглена Кунева кризата в българския политически живот се корени отчасти в лошото изборно законодателство.

„Причините за тази политическа криза са и в проблемите на изборното законодателство, които позволяват масови практики на купен и контролиран вот, което изкривява представителството на гражданите в парламента“, посочи Кунева.

По думите й евентуалното въвеждане на задължително гласуване би имало заздравяващ ефект върху обществото, защото голяма част от българските избиратели са разочаровани от политическата клика и са станали апатични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!