Партията на Светльо Витков не подкрепя президента за референдума

Деница Панайотова 30 януари 2014 в 21:08 8672 48

Николай Йочколовски. Снимка: ПП Глас народен.
Николай Йочколовски. Снимка: ПП Глас народен.

Така зададени и трите въпроса за референдума показват едно дълбоко неразбиране на президента Росен Плевнелиев на проблемите, които има с изборното законодателство.

Това коментира Николай Йочколовски от ПП „Глас народен“ в предаването „Петата власт“ по OFFRoad Radio.

Нека президентът да каже подкрепя ли замяната на едно право, неотменно право, със задължение – каза още Йочколовски. Повод за думите му е въпросът за задължителното гласуване, който Росен Плевненлиев предлага да бъде зададен на референдум през май.

Според Андрей Бояджиев, заместник-председател на ПП „Глас народен“, частичният мажоритарен вот ще доведе до вкарването в парламента на повече хора от една и съща партия.

Партията на Светльо Витков не подкрепя и третия въпрос за електронното гласуване.

Според Йочколовски това би дало възможност за събиране на акаунти и повече купени гласове.

"Глас народен" първи подхванаха предложението за нов Изборен кодекс - още в първия ден на протестите. Освен това, участвахме активно в групите, които бяха за изборното законодателство– каза Бояджиев.

Партията предлага намаляване броя на нужните подписи за участие в изборите от 7000 на 2000, внасяне на равен депозит от 10 000лв.,премахване на платените застъпници, облекчаване на процедурата за гласуване в чужбина и др. Шест от десетте им предложения са включени в проектозакона за нов Изборен кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!