Американското посолство: Вече няма заплаха на "Плиска"

OFFNews 24 март 2016 в 12:34 4277 6

Посолството на САЩ отмени предупреждението си за възможна заплаха близо до хотел "Плиска" в София. 

От посолството посочиха, че оценяват мерките, предприети от българското правителство в отговор на възможната заплаха, и допълниха, че продължават да си сътрудничат тясно с българските власти по въпросите за борбата с тероризма. 

Последните събития в Европа подчертават необходимостта от това всички да сме внимателни и бдителни. Продължаваме да насърчаваме американските граждани да се включат в програмата Smart Traveler Enrollment, за да получават съобщения, свързани със сигурността, както и да бъде по-лесно да бъдат локализирани при извънредни ситуации. 

Съобщение за възможна заплаха в квартал "Изток" в столицата се появи на Facebook страницата U.S. Department of State: Consular Affairs, публикувано след 23 часа на 23 март. 

От съобщението се разбира, че на американските граждани в района е препоръчано да избягват този район и да намерят алтернативен начин за придвижване, тъй като има обявена потенциална опасност срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт с маршрут през спирка "Плиска" на бул. "Цариградско шосе". 

Първоначално не беше потвърдено дали действително съобщението идва от консулската служба на Държавния департамент на САЩ. По-късно оттам обявиха, че не коментират текущи разследвания, с което на практика потвърдиха, че съобщението е истинско. 

В същото време от ДАНС обявиха, че е имало сигнал, който е бил проверен от службите, но проверката установила, че става дума за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. 

Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха. Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги, обяви и премиерът Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови