ДАНС за "Плиска": Нямаше заплаха, а любовна драма. Американците бяха некоректни

OFFNews 24 март 2016 в 10:32 96567 10

ДАНС: Информацията за готвен в кв.

Снимка БГНЕС, архив

Информацията за готвен атентат в района на квартал „Изток“ в столицата не отговаря на истината. Това е докладвал на премиера Бойко Борисов председателят на ДАНС Димитър Георгиев, съобщават от правителствената пресслужба.

Сигналът, който нашите служби са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори.

„Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха. Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги. Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората“, е заявил Борисов.

По-късно от контраразузнавателната служба уточниха, че нямат данни за пряка терористична заплаха за страната. В прессъобщение на ДАНС се посочва: 

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) не разполага с конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха по отношение на Република България и нейни задгранични представителства. Конкретният сигнал за възможен терористичен акт в София, в близост до хотел „Плиска”, е проверен и по категоричен начин е установена липса на заплаха. Отчита се запазването на рисковете за националната сигурност, свързани с наблюдавания общ ръст на тероризма в световен мащаб.

В изпълнение на законовите си функции ДАНС, съвместно с МВР и останалите министерства и ведомства, изпълнява законовите си задачи и ангажиментите си по Националния план за противодействие на тероризма в Република България.

Чрез действащия в ДАНС Национален контратерористичен център се осъществява непрекъснато взаимодействие със структури от сектора за сигурност и обществен ред в страната и с партньорските служби в непрекъснат режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!