АБВ заплаши да напусне управляващата коалиция

OFFNews 17 март 2015 в 20:05 4578 6

Снимка БГНЕС

Четири месеца след съставянето на правителството АБВ трябва да си изработи обективни критерии колко е успешен кабинетът и доколко присъствието на партията има смисъл в управлението. Липсва диалог сред партньорите в коалицията, а властта се окопава в отделните министерства. В следващата седмица ще прегледаме отново политическата декларация.

Taка вицепремиерът Ивайло Калфин коментира в ефира на БНТ приетата днес декларация от Националния съвет на партията, в която ръководството "заявява, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в политическата декларация мерки, АБВ ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението."

Социалният министър е скептичен и не вижда резултати, а само обещания за реформи.

Той припомни, че партията, която представлява, е станала част от управлението заради диалогичността, която предложили коалиционните партньори, но гражданите очаквали реални резултати, които за момента не се случват.

“Ако няма желание обаче ме е страх, че по този начин трудно се прави съвместно правителство”, заключи Калфин.

По думите му реформи се правят през първата година от мандата на едно правителство и нещата или трябва да се случат сега, или няма да се случат изобщо.

Вицепремиерът беше категоричен, че разнобой в АБВ няма, което се е потвърдило и на днешния Национален съвет, който прие декларация за присъствието на партията във властта.

В декларацията се "отчита като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението."

В управлението влязохме за определена цел и с програма. Оттогава досега беше спрян политическият диалог и в момента е важно да се разберем с партньорите по този начин ли ще продължим да управляваме страната, защото гражданите очакват резултати, изтъкна Калфин.

Вицепремиерът коментира и темата за ратификация на външния заем от 16 млрд. лева, който АБВ гласува в последния момент в НС, въпреки категоричните обещания, че няма да го подкрепи.

"Мнозина ни укоряват в липса на съгласуваност, но с това споразумение не се взима заем, а се осигуряват само сътрудниците, които ще се споразумяват за него. Истината е, че - за съжаление - през 2015 година държавата има огромни плащания, а приходите в бюджета са недостатъчни", посочи вицепремиерът.

Той се надява министърът на финансите да изпълни обещанието си пред АБВ и да намали с дълга от 16 млрд. лв.

Социалният министър повтори и тезите си за необходимостта от пенсионна реформа.

"Ако нищо не се промени. системата ще бъде все така зависима от бюджета, а пенсиите ще останат завинаги мизерни. След 10 години пенсията пак ще бъде 70% субсидирана от бюджета и тогава няма да има нужда от НОИ. В съгласието за нови правила в пенсионната система очакваме отговорност от всички парламентарно представени сили. Всеки вижда, че системата не работи, а с демографските процеси я обричаме още повече. 10-15 години са нужни с бъдещите реформи, за да се достигне до по-самостоятелен пенсионен фонд, който да не е зависим от бюджета. Целта е да бъде осъществена пенсия, която е сравнително близка до вземаната заплата. Работят се различни варианти. Универсалните пенсионни фондове и капиталовите сметки трябва да имат своето място в системата", обобщи Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови