Калфин: Няма театър в поведението на АБВ. Партията силно се разтресе

В централата на АБВ ръководството и депутатите на партията си говорят цял следобед

OFFNews 27 февруари 2015 в 17:25 1739 0

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Ивайло Калфин

Няма никаква пиеса в поведението на АБВ при гласуването на ратификацията за нов дълг в Народното събрание.

Това каза в интервю за Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Не сме нито излъгани, нито купени, заяви вицепремиерът на въпрос за обрата в тезата на АБВ.

"Няма никаква пиеса. За съжаление, цялото това нещо много силно разтресе АБВ, защото лидерството на Георги Първанов е безспорно, той създаде партията и много хора, вярвайки на него, са влезли в партията. Това, което се случи, не е театър", коментира още Калфин.

По думите му преговорите са продължили до последния момент.

"Едно от исканията ни - че това е прекалено голяма сума, която се предвижда да се вземе, беше отчетено с изявление от министъра на финансите, с изявление на председателя на парламентарната група на ГЕРБ, че дългът, който ще се вземе, ще бъде с 2 млрд. по-малко.

Действително има различие с мнението на председателя на партията - президента Първанов, който смята, че да, това нещо сме искали, това нещо е обещано, но той не би повярвал на политически декларации от страна на правителството и на председателя на парламентарната група на ГЕРБ. Тук е разликата.

Не виждам как АБВ ще гласува срещу едно от най-важните решения на правителството и коалицията, а аз ще остана да работя в него. Тук не е извиване на ръце, тук е принципен въпросът", каза министърът.

Той признава, че позицията на Първанов също има своето основание и според него няма нищо общо с неговата декларация от парламентарната трибуна.

"Имаше политическо решение. Да, формално депутатите го нарушиха, така че не можем да противопоставяме или моята, или на Първанов оставката. Ако нещо сме си спестили в АБВ, то е да се делим на групички, кланове, сфери на влияние и така нататък", обясни Ивайло Калфин.

Вицепремиерът е категоричен, че ако Георги Първанов действително се оттегли от лидерския пост, това няма да е добре за партията, но пък единството на АБВ не е под въпрос.

За Калфин е много важно АБВ да дефинира ясно защо е в правителството. 

ОТ 14 ч. в централата на АБВ тече работна срещу между част от ръководството и парламентарната група на партията. Срещата приключи към 17.20 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови