3 пъти са се увеличили проверките за бомби през последните 2 години

ОFFNews 18 декември 2015 в 12:32 2212 1

3 пъти са се увеличили проверките за взривни устройства през последните 2 години. Ръстът е най-голям през последните месеци.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол.

"Обществото ни тепърва трябва да свиква с подобен род поведение и действие. Гражданите трябва да свикнат с повечето проверки, които ще правим, трябва да разберат, че понякога може да се стигне до ограничаване на правата им в името на сигурността", обясни Бъчварова.

Бъчварова добави, че по нейно нареждане е разработен национален план за борба с тероризма. Очаква се до края на месеца да бъде приет в Министерски съвет. Новото в него е, че има конкретни указания кой как действа при подобна ситуация.

"Досегашните планове са звучали прекалено общо", обясни тя.

Бъчварова отговори на депутатски въпрос за реакцията на МВР в началото на месеца, когато съмнения за бомба затвориха Терминал 1 на летище София за часове. Тогава служителка на аерогарата излезе пред събралите се журналисти и обяви, че е намерено взривно устройство. По-късно се оказа, че това не е истина.

Тя каза, че поведението и действието на полицаите на МВР са били адекватни за ситуацията и са действали по предварително разписан план.

"Служителите на МВР не са съобщавали подобна информация, нито през медиите, нито през служителите на летището", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови