Отцепиха летището заради съмнения за бомба

OFFNews 01 декември 2015 в 14:28 9825 9

Отцепиха летището заради съмнения за бомба

Районът на Терминал 1 на летище София е отцепен заради сигнал за съмнителен багаж. От МВР съобщиха за OFFNews, че сигналът е постъпил в 12.50 часа. Според него в бус на паркинга пред летището е имало съмнителен багаж. 

Към момента сигналът за взрив не е потвърден официално. 

Багажът открит в изоставен в бус пред входа на терминала, колата е с белгийска регистрация.

На място има екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). По непотвърдена информация екип на МВР се натъкнал на буса, обхождайки мястото с куче, което реагирало положително за взривно вещество.

Даниела Велева от пресцентъра на летище София съобщи, че е открито взривно устройство. „Служителите на МВР действат според ситуацията. Има наистина взривно устройство, но до момента службите не са приключили всички дейности“, обясни тя. По думите ѝ няма отменени полети. Летището работи нормално.

По-късно това изявление не беше потвърдено. Друг служител на летището обяви, че на този етап има само съмнения за открито взривно устройство. "Засега това, което можем да кажем, е че има съмнение за взривно устройство. Експлозиви за сега не са открити. Нека да изчакаме", обясниха от летището.

До този момент не е открито самоделно взривно устройство, съобщиха от МВР. Към момента проверката не е приключила. 

Сигнал за забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара – София бе подаден днес към 12.50 часа, уточниха от МВР. На място веднага пристигнаха екипи на СОБТ, гранични полицаи, пожарникари и екипи на Спешна помощ. Районът беше отцепен от служителите на реда на СДВР, бусът бе изведен на безопасно място.

В момента спецекипи, с помощта на робот, проверяват багажа на микробуса. Към 15.00 часа самоделно взривно устройство не е открито. Работата на екипите продължава.

По процедура се проверяват всички средства, които са на територията на паркинга повече от 12 часа. При рутинна проверка са открити съмнения за наличие на взрив. 

Директорът на „Гранична полиция“ комисар Антонио Ангелов уточни, че бусът е паркиран около 1 часа през нощта. Той е бил оставен от мъж, който не е български гражданин. Той е напуснал страната в 5 часа сутринта. Кучето е реагирало на взривно вещество, след което е използван уред за детекция на взривни вещества. Веднага е задействана процедурата за реакция при взривни вещества. Ангажирани са всички служби, включително и СОБТ. Към момента няма данни за намерено на взривно устройство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!