Реформатори искат да съдим Русия заради спирането на „Южен поток”

OFFNews 12 февруари 2016 в 15:05 3990 12

Депутатите от гражданската квота на РБ искат засегнатите от спирането на "Южен поток" страни-членки на ЕС да проведат консултации за предявяване на общ иск срещу Русия за пропуснати ползи.

Това стана ясно от изказвана на Мартин Димитров по време на днешния парламентарен контрол. Днес той и Петър Славов попитаха вицепремиера Томислав Дончев какви разходи е направила страната ни заради реализацията на този проект.

Според Дончев правителството е готово да предприеме действия, за да защити националните интереси, но по думите му не е редно на ниво планиране и анализ да се оповестяват бъдещите намерения на страната ни по темата. Той припомни и че партньорство между България и "Газпром" продължава.

Димитров напомни, че по казуса "Белене" Русия съди страната ни.

Вицепремиерът обясни, че са извършени разходи за около 55 милиона лева от капитала на Южен поток България АД. Направените разходи са в активи - вещни права, сервитути, подробни устройствени планове, екооценки, които при определени сценарии могат да се използват за разиряване или модернициране на газопреносната мрежа в страната, каза Дончев.

След днешния отговор на Дончев Мартин Димитров и Петър Славов внесоха въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно извършените разходи в размер на около 55 милиона лева от Южен поток България АД и причините за тях.

"Какво е разпределението на разходваните средства от Южен поток България АД по години в периода 2010-2015г, за какви цели са основните разходи и инвестиции, и какъв е размерът на разходите за заплати и допълнителни възнаграждения", гласи въпросът на двамата реформатори

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!