България създава с румънска помощ структури за борба с корупцията

ОFFNews 16 януари 2015 в 17:11 4157 0

Меглена Кунева.
Меглена Кунева.

"Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен. Има възможности страната ни да създаде аналогични на румънските структури за борба с корупцията, със сходни правомощия".

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева след срещата си днес с ръководителя на румънската Национална дирекция по антикорупция Лаура Кьовеси и председателя на Националната агенция за интегритет Хория Джорджеску.

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция.

Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит от добрите практики, коментира още Кунева.

Тя посочи, че структурите, които трябва да се преборят с корупцията по високите етажи на властта, трябва да са независими и да не бъдат обект на политически натиск. По думите й ключови за борбата с корупцията са още административният капацитет, разследването на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители.

По време на разговорите с вицепремиера Кунева двамата председатели са представили подробна информация за функционирането и правомощията на ведомствата си. Отбелязано е било също, че те работят с малък брой добре подготвени кадри и подкрепа от Европейската комисия, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Другата седмица двустранните срещи по проучване и прилагане на румънския опит в борбата с корупцията през двата специализирани органа продължават с посещението на правосъдния министър Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови