Кунева иска санкции за бежанците, които отказват да се интегрират

OFFNews 12 януари 2015 в 14:58 2769 0

Кунева иска санкции за бежанците, които отказват да се интегрират

Придобилите статут на бежанци, които отказват да се интегрират, трябва да бъдат санкционирани. Идеята беше лансирана от вицепремиера Меглена Кунева.  

"Ако хората, търсещи убежище, искат да се възползват от всички права, които дава българското законодателство, те трябва да изпълняват всички изисквания - да се посещава задължително училище, да приемат, когато им се предложи, работа и т. н.", каза пред журналисти тя и обясни, че ако тези условия не бъдат изпълнявани трябва да има санкции. 

Кунева обяви още, че във вторник ще внесе в Министерския съвет координационен план между няколко институции за охрана на границата. С помощта на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще бъде изработена програма за интеграция на бежанците да стане факт.

Кунева изрази надежда, че в доклада, който страната ни очаква от ЕК, ще бъдат отбелязани усилията ни за охрана на границата. "Не може България да бъде оставена извън Шенген, когато става дума за сигурност, коментира Кунева. За пореден път тя настоя процедурата за влизане в Шенген да бъде разграничена от механизма за сътрудничество на ЕК.

До момента 61 на сто от домовете за бежанци са заети - с малко под 7000 души.

Кунева обяви още, че в Евросъюза трябва да бъдат определени квоти за прием на бежанци според икономическия стандарт на страните в ЕС. 

България в момента разчита преди всичко на собствения си бюджет. Ще направя всичко възможно за да вземем допълнително средства, които надявам се преди втората половина на годината да бъдат факт в България. Привърженик съм на идеята, която дава Германия, и това смятам да бъде и българската позиция, която да предложа на моите колеги да я одобрят - да има квоти, да бъдат съобразени с брутния вътрешен продукт, каза Кунева, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!