Quantcast

Как да отидем на контрапротест

Александра Маркарян Последна промяна на 16 август 2013 в 15:17 38891 99

Мъже, които казват на полицаите кои да влизат на контрапротеста и кои - не засне и Тихомира Методиева, снимките й са публикувани от агенция
Мъже, които казват на полицаите кои да влизат на контрапротеста и кои - не засне и Тихомира Методиева, снимките й са публикувани от агенция "Булфото".

Този текст бе изпратен до OFFNews от читател - участник в днешния протест, чието име не цитираме по негова молба. 

Тази сутрин отидох към 8 сутринта отидох до Парламента, като много други, за да изразя несъгласието си с непрозрачните промени в бюджета и безпринципните назначения на правителството на Орешарски, като поискам оставката му. След като с изненада научих, че има организиран контрапротест, реших да разбера как може човек да се включи в него, тъй като явно участниците се ползваха от привилегията да имат достъп до пространството около храм – паметника "Свети Александър Невски".

Трябва да си човек на някой

Отидох на кръстовището при улиците "Г.С. Раковски" и "Московска", за да се опитам да достигна до контрапротеста, но не бях допуснат. Вместо това, един от полицаите ме попита дали съм за или против правителството, защото тези били за, и ме насочи към спирката на тролей 9 в посока НДК, като ми обясни, че там се събирали и влизали на групи. Отидох там и попитах кой отговаря за влизането, при което ме попитаха на кого съм човек. След отговора ми, че ме е изпратил полицаят отсреща последва мълчание и... нищо. Постоях малко, след което ме попитаха дали могат да ми помогнат с нещо, на което аз отговорих, че искам да разбера как мога да се включа в контрапротеста. Не последва отговор. Явно нямам връзки, а вероятно и полицаят отсреща.

Как се влиза с връзки

След десетина минути пристигна група хора, част от които се виждат вляво на снимка 1.Контрапротест, снимка 1

 

Тримата човека вдясно явно отговаряха за влизането, а четвъртият, който говори с тях, доведе около 15 човека.

Тези хора явно имаха правилната връзка, защото тръгнаха с един от тримата вдясно, който ги преведе през кордона от полицаи. Ново мълчание.

По едно време забелязах списък с имена и ЕГН-та на хора, най-отгоре на който пишеше Горанов, Красна поляна - явно е трябвало да се запиша при някой си Горанов, само ако знаех.

 

snimka 2След това пристигна момиче, което също носеше списък, който се вижда сгънат в ръката й (на снимка 2) – може би можех да се запиша при нея, но не би - дискретно й казаха да говори по телефона малко по-далеч от мен, заедно с носения от нея списък.

Малко по-късно дойде друг организатор, на който момичето и човекът със синята шапка обясниха как да преведе хората, които води, и откъде да минат - снимка 3.

 

snimka 3

 

Той въобще не се интересуваше дали искам да се включа в неговия списък.

Снимка 4 пък показва един от организаторите, с когото една случайна жена започна да спори, обяснявайки му, че това което правят е предателство. Човекът със синята шапка, обаче, не остави колегата си да дискутира дълго, като му заяви да си мълчи, тъй като никой не му бил казал какво да говори – явно не искаха да разбирам как мога да се включа в някой от списъците.

 

Контрапротест, снимка 4

 

 

Снимка 5 показва момент от работата по организацията.

Контрапротест, снимка 5

 

 

Снимка 6 – хората в центъра на снимката са част от пристигналите, които бяха вкарани на контрапротеста с помощта на описаната по-горе организация. Останалите (включително и на снимката) нямахме връзки.

Контрапротест, снимка 6

 

Можеш да дойдеш и на екскурзия

След приключването на протеста имах работа към ул. "Пиротска" и минах покрай спрелите колони от автобуси на бул. "Тодор Александров" до Булбанк. Попитах някои от чакащите там, които държаха плакат, как върви протеста, а те отговориха, че са ги докарали с автобуси за протеста против президента от различни места - Търнава, Бяла Слатина и др. Казаха, че и преди са били на екскурзия – на Бузлуджа, но се ядосваха, че контрапротестът явно закъсняваше - трябвало хората да се върнат към 11.30, а вече беше 11.45. Явно, не е перфектна организацията.

Отидох на работа. Явно нямам връзки, а екскурзиите са по постоянен адрес извън София. Няма да се откажа да се опитвам да променя нещо - ако не и аз ще сменям постоянния адрес - с такъв извън България.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 13:38

Коректор, всички които не са мутри ГЕРБЕРАСИ ли наричаш??? Що така? Че то разликата между вас и тези от Герб е никаква, що се обиждате сами? Повече трябва да ви дават за тъпи коментари... като вредни.

22.08 2013 в 13:34

Хахахаха, Поля се е опитала да каже нещо милата. че той Болен ти е сянка бе душичке мила. Не се ли оглеждаш кой ви подмива редовно? Нали вие му плащате, човека отдаавана е на заплата при вас. Както и Доган. Ама съвсем се излагаш. Такива всеизвестни неща да не знаеш. А относно нивото - явно твоето е на Шамара и Петното, то други не ви поддържат...

22.08 2013 в 11:57

От София съм, не участвам нито в протеста, нито в контрапротеста, но не отказвам правото нито на едните, нито на другите да имат собствено мнение, различно от моето. А да смяташ, че ти имаш право да протестираш, а други не само защото не са от София /т.е. щом не са имали баба и дядо, мама и тате, заселили се в София от село/, или защото не мислят като теб, си е чист КОМУНИЗЪМ. Ами как да дойдат хората в София–с превозно средство. Защо да не се организират и това превозно средство да е нает автобус-зер правителственият самолет возеше само любимците и любимките на Бойко, а сега затегнаха контрола.

22.08 2013 в 11:54

От София съм, не участвам нито в протеста, нито в контрапротеста, но не отказвам правото нито на едните, нито на другите да имат собствено мнение, различно от моето. А да смяташ, че ти имаш право да протестираш, а други-само защото не са от София /т.е. щом не са имали баба и дядо, мама и тате, заселили се в София от село/, или защото не мислят като теб, си е чист КОМУНИЗЪМ. Ами как да дойдат хората в София--с превозно средство. Защо да не се организират и това превозно средство да е нает автобус-зер правителственият самолет возеше само любимците и любимките на Бойко, а сега затегнаха контрола.

22.08 2013 в 11:37

Е, и, какво доказвате с тая статия, Offnews? Че хората се пазят от провокатори сами, защото за разлика от галениците от "красивия" протест полицията не им оказва промоцията да ги пази тя? Точно фактът какъв е пишещият статията потвърждава нуждата от такава организация, елиминираща възможността от присламчване на провокатори.

22.08 2013 в 01:45

Абе като е толкоз известно, кажи къде са тия явки, че и ние да се облажим! Или така си приказваш по аналогия - щом на нашите плащат, сигурно и на вашите, нали?

21.08 2013 в 09:14

ПРОСТ, БЕДЕН И РАЗДЕЛЕН НАРОД НАЙ-ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА!

20.08 2013 в 22:29

Помия, едва ли ще видим политици в затвора! Педерасти, педофили и крадци в особено големи размери се разхождат безнаказано и крадат безогледно и теглят заеми, които аз и децата ми ще плащат! Докъде ще стигнат и до къде ще ни докарат? Помия ...

20.08 2013 в 15:21

Ех, как пък все вие, яростните защитници на управляващата сган, ги познавате тези протестиращи дето взимат пари? Как пък от един застъпник на протеста, от един от неплатените протестиращи (защото сами вие сте признавали, че "не всички протестиращи са платени"), не се чу за такова явление като купуване на протестиращи. Много интересно как ей тъй, вие червенушките сте по на ясно със случващото се насред протеста срещу вашите, а хората дето са част от него все нещо пропускат?! Малко е смешна тази картинка вече! Не ви ли омръзна да се излагате, не разбирам? На онези гниди в НС ли искате да заприличате???

20.08 2013 в 09:09

Милиционерска статия от горе до долу. Поне бъдете честни и си кажете ние сме за Бойко плащат ни и пишеме.