Как да отидем на контрапротест

Александра Маркарян 16 август 2013 в 15:17 40182 99

Мъже, които казват на полицаите кои да влизат на контрапротеста и кои - не засне и Тихомира Методиева, снимките й са публикувани от агенция
Мъже, които казват на полицаите кои да влизат на контрапротеста и кои - не засне и Тихомира Методиева, снимките й са публикувани от агенция "Булфото".

Този текст бе изпратен до OFFNews от читател - участник в днешния протест, чието име не цитираме по негова молба. 

Тази сутрин отидох към 8 сутринта отидох до Парламента, като много други, за да изразя несъгласието си с непрозрачните промени в бюджета и безпринципните назначения на правителството на Орешарски, като поискам оставката му. След като с изненада научих, че има организиран контрапротест, реших да разбера как може човек да се включи в него, тъй като явно участниците се ползваха от привилегията да имат достъп до пространството около храм – паметника "Свети Александър Невски".

Трябва да си човек на някой

Отидох на кръстовището при улиците "Г.С. Раковски" и "Московска", за да се опитам да достигна до контрапротеста, но не бях допуснат. Вместо това, един от полицаите ме попита дали съм за или против правителството, защото тези били за, и ме насочи към спирката на тролей 9 в посока НДК, като ми обясни, че там се събирали и влизали на групи. Отидох там и попитах кой отговаря за влизането, при което ме попитаха на кого съм човек. След отговора ми, че ме е изпратил полицаят отсреща последва мълчание и... нищо. Постоях малко, след което ме попитаха дали могат да ми помогнат с нещо, на което аз отговорих, че искам да разбера как мога да се включа в контрапротеста. Не последва отговор. Явно нямам връзки, а вероятно и полицаят отсреща.

Как се влиза с връзки

След десетина минути пристигна група хора, част от които се виждат вляво на снимка 1.Контрапротест, снимка 1

 

Тримата човека вдясно явно отговаряха за влизането, а четвъртият, който говори с тях, доведе около 15 човека.

Тези хора явно имаха правилната връзка, защото тръгнаха с един от тримата вдясно, който ги преведе през кордона от полицаи. Ново мълчание.

По едно време забелязах списък с имена и ЕГН-та на хора, най-отгоре на който пишеше Горанов, Красна поляна - явно е трябвало да се запиша при някой си Горанов, само ако знаех.

 

snimka 2След това пристигна момиче, което също носеше списък, който се вижда сгънат в ръката й (на снимка 2) – може би можех да се запиша при нея, но не би - дискретно й казаха да говори по телефона малко по-далеч от мен, заедно с носения от нея списък.

Малко по-късно дойде друг организатор, на който момичето и човекът със синята шапка обясниха как да преведе хората, които води, и откъде да минат - снимка 3.

 

snimka 3

 

Той въобще не се интересуваше дали искам да се включа в неговия списък.

Снимка 4 пък показва един от организаторите, с когото една случайна жена започна да спори, обяснявайки му, че това което правят е предателство. Човекът със синята шапка, обаче, не остави колегата си да дискутира дълго, като му заяви да си мълчи, тъй като никой не му бил казал какво да говори – явно не искаха да разбирам как мога да се включа в някой от списъците.

 

Контрапротест, снимка 4

 

 

Снимка 5 показва момент от работата по организацията.

Контрапротест, снимка 5

 

 

Снимка 6 – хората в центъра на снимката са част от пристигналите, които бяха вкарани на контрапротеста с помощта на описаната по-горе организация. Останалите (включително и на снимката) нямахме връзки.

Контрапротест, снимка 6

 

Можеш да дойдеш и на екскурзия

След приключването на протеста имах работа към ул. "Пиротска" и минах покрай спрелите колони от автобуси на бул. "Тодор Александров" до Булбанк. Попитах някои от чакащите там, които държаха плакат, как върви протеста, а те отговориха, че са ги докарали с автобуси за протеста против президента от различни места - Търнава, Бяла Слатина и др. Казаха, че и преди са били на екскурзия – на Бузлуджа, но се ядосваха, че контрапротестът явно закъсняваше - трябвало хората да се върнат към 11.30, а вече беше 11.45. Явно, не е перфектна организацията.

Отидох на работа. Явно нямам връзки, а екскурзиите са по постоянен адрес извън София. Няма да се откажа да се опитвам да променя нещо - ако не и аз ще сменям постоянния адрес - с такъв извън България.

 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх