Жълт код за силен вятър в 10 области днес. Предстои рязко застудяване до минус 15°

OFFNews 03 февруари 2023 в 06:30 4037 0

Скреж

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Температурите ще паднат до минус 15 градуса идната седмица.

Жълт код за силен вятър обявява в 10 от 28-те български области Националният институт за метеорология и хидрология (НИМХ) за днес, 3 февруари.

"Жълт код" означава предупреждение за потенциално опасно време и е първата от трите степени на предупреждение. Той е в сила за северните и централни области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Пазарджик и Пловдив. Там ще духа временно силен вятър с пориви до 20 m/s.

В страната пред нощта ще има превалявания предимно от сняг. Те ще са по-значителни в Рило-Родопската област. От север облачността ще започне да навалява и северозападният вятър ще отслабне.

Минималните температури ще бъдат предимно между минус 2° и 3°, в София около минус 1°.

В сутрешните часове главно в планинските райони все още ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър. 

Максималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София около 4°.

Вечерта от северозапад ще започне бързо увеличение на облачността, ще завали предимно сняг, който през нощта срещу събота ще обхване по-голямата част от страната.

Атмосферното налягане днес слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за февруари.

В планините ще има променлива облачност. Главно в сутрешните часове ще има превалявания от сняг. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 1°, на 2000 метра - около минус 8°.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, намаляваща след обяд до слънчево време. Ще духа слаб и умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 7°-9°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На 3 февруари слънцето в София изгрява в 7 ч. и 40 мин. и залязва в 17 ч. и 41 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 01 мин. Луната в София залязва в 6 ч. и 38 мин. и изгрява в 15 ч. и 15 мин. Фаза на луната: два дни преди пълнолуние.

Почивните дни (4-и и 5 февруари)

В събота (04.02.) ще бъде облачно, ветровито, с валежи от сняг. Значителни по количество ще са в Северна България и планините, където ще има условия за виелици и навявания. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните - между 3° и 8°.

В неделя (05.02.) с ориентиране на вятъра от север ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижат значително, максималните в по-голямата част от страната ще са отрицателни. Ще бъде предимно облачно, на отделни места ще има и слаби валежи от сняг.

Новата седмица

В началото на новата седмица застудяването ще продължи. В Западна България облачността ще се разкъса, вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. В източните райони ще се задържи с умерен и силен северен вятър, в понеделник ще е облачно, на отделни места със слаби превалявания от сняг, а във вторник и там облачността ще се разкъсва и ще намалява. Минималните температури ще са от минус 14° - минус 15° на места в Западна България до минус 3° - минус 4° по Черноморието, а максималните ще са между минус 5° и 0°. През следващите дни вятърът ще отслабне, температурите ще се повишат слабо, но ще остане сравнително студено. По-значителна облачност и на места слаби валежи от сняг ще има в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови