'Зелени закони' с петиция до ЕП заради заменките на гори

OFFNews 23 февруари 2021 в 14:33 1409 0

Инициативата "Зелени закони" внесе петиция до Европейския парламент заради заменките на гори и нищожните обезщетения.

Петицията е одобрена и в момента е отворена за подписване от граждани. "Всеки може да я подкрепи и да поиска от европейските институции да се захванат с въпроса и да принудят българските власти да предприемат реални действия, които да доведат до връщане на държавата на едни от най-красивите кътчета по българското Черноморие и в планинските курорти", пишат от инициативата.

Петицията може да се подпише тук.

Някои от 132-та заменени горски имота, за които Европейската комисия се произнесе, че са заменени с непозволена държавна помощ, са върнати на държавата.

"През 2003 г. четирима летци и пожарникари загиват при падане на хеликоптер, докато гасят горски пожар в района на Разлог, където днес се намира туристическият комплекс Pirin Golf. Пожарът е запален от дървената мафия. Вместо да запази горите, за които са жертвали живота си четирима души, държавата отстъпва голяма част от тях на бизнесмени чрез скандалните заменки през 2006-2009 г.", пишат от "Зелени закони".

През 2014 г. ЕК обяви заменките на гори за схема на непозволена държавна помощ и разпореди на България да си върне парите или да отмени сделките. През 2019 г. вместо да изиска връщане на заменените гори, Министерството на земеделието позволи узаконяване на схемата чрез доплащане на силно занижени суми.

Година по-късно една от фирмите разваля договора за замяна и връща заменената гора. Едва четирима от 132 заменители са върнали заменките.

Някои гори вече са изсечени. Останалите заменители оспорват обезщетенията, поискани им от Министерството на земеделието, храните и горите.

Инициативата призовава за подкрепа на петицията до Европейския парламент. "За да подпишете е нужна регистрация и потвърждение през имейл - но отделете време, за да си върне държавата горите край морето и курортите, раздадени чрез заменки", пишат още от Зелени закони. 

С Решение на ЕК от 5 септември 2014г. относно схема за държавна помощ като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка).

България беше задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти беше наложена забрана за промяна на предназначението. 

"Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло", добавят от инициативата.

След реакция от страна на ЕК, държавата беше задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв.

Според "Зелени закони" тази сума е много пъти по-ниска от реалната стойност на държавната помощ и от тогава досега те публикуват анализи и сравнителни оценки, за да покажат каква е действителната щета. 

В отговор от 6 юли 2020 г. на парламентарен въпрос от евродепутата Радан Кънев, Европейската комисия посочва, че при невъзможност България да възстанови незаконната държавна помощ от заменките, държавата ще бъде съдена по реда на чл. 108 (2) от Договора за Европейската общност.

В същия отговор Комисията посочва, че вече разглежда жалбата на инициатива "Зелени закони" с доказателства за манипулиране на пазарните оценки. "Така ще се стигне до това, че не само държавата няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, но и всички граждани ще трябва да ги платим", завършват от инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови