Заради липсата на кадри пожарната ще разчита на доброволци

OFFNews 29 септември 2017 в 09:31 4859 1

Заради липсата на кадри пожарната обучава доброволци

Заради острия недостиг на кадри в пожарната ще започнат работа доброволци. 12 противопожарни служби в страната ще бъдат прегрупирани, като служителите от тях ще бъдат пренасочени към други екипи. На тяхно място ще работят доброволци.

Това обясни пред bTV директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Две от службите, които ще бъдат прегрупирани, са тези в Пампорово и Боровец, стана ясно от думите на Николов. Хората, които работят там, ще бъдат разпределени към други денонощни екипи, които от двама ще станат по трима души в екип. Работата в Боровец и Пампорово ще бъде поета от екипите в Смолян и Чепеларе.

Очаква се промените да приключат в края на следващия месец.

„Няма да има лишени райони. В момента в повече от 3000 населени места няма пожарни служби, но няма лишени. Реакцията ще е по-бавна, но няма да бъдат лишени”, увери Николов.

Синдикатите се обявиха против готвените промени. Според тях използването на доброволци в населените места не е достатъчно сигурно, тъй като обучението им не е на толкова високо ниво. В същото време пренасочването на служители в други населени места може да доведе до напускането им, защото ще се налага те да пътуват дълго до работното си място. 

На въпрос в Пампорово и Боровец как ще се пазят туристите, Николов предложи всеки хотел и туристически комплекс да си наемат частна противопожарна служба или да се обърнат към МВР за съдействие.

"Струва ми се, че министър Радев е подведен, че с новата техника, която бе закупена за структурите на пожарната, ще бъде превъзмогнат проблемът с бързата реакция. Категорично заявявам, че това не е така. Това са тежкотоварни автомобили - 7-тонни, 14-тонни, които не са автомобили, още повече пък самолети", каза за телевизия "България он ер", президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Венцислав Станков.

По думите му през първото полугодие на 2017 година броят на произшествията се е увеличил осезаемо спрямо същия период през 2016 година - с 22,6%, или от 18 130 на 22 909 произшествия.

На 5 и 6 октомври ще се състои национален съвет, на който пожарникарите ще вземат решение дали ще протестират и кога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!