Населението на места разчита на шофьор и един огнеборец при пожар (снимки)

OFFNews 14 септември 2017 в 14:11 3556 0

Снимка Сергей Антонов

Има участъци на пожарната, в които екипите се състоят от шофьор или шофьор и пожарникар. 190 души общо не достигат, за да бъдат попълнени противопожарните екипи, така че да отговарят на изискванията. 

Това каза пред журналисти Илия Кузманов, зам.-председател на най-голямата синдикална организация в МВР Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), които излязоха на протест в деня на пожарникаря. 

41 участъка в страната не могат да изпълнят условието за екип от минимум трима души, което е залегнало в наредбата за пожарогасителни дейности. На много места екипите продължават да са в състав шофьор или шофьор и боец, което би могло да доведе до смъртни случаи както сред пожарникарите, така и сред гражданите, обясни Кузманов.

"Искахме и настоявахме екип на една пожарна да бъде от трима човек – шофьор и двама бойци. Тогава беше приета наредба, която към днешна дата Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" не е в състояние да изпълни. Тоест, две години политическото ръководство на МВР - не г-н Радев, не г-н Балабанов, не г-н Ципов, две години не решиха този проблем", каза още синдикалистът.

Исканията на служителите са 15-процентно увеличение на заплащането от тази година, промени в Закона за МВР, свързани с униформите, така че проблемът да бъде трайно решен и изцяло нов Закон за МВР, тъй като действащият не работи. 

На протеста не се включиха членовете на синдиката "Огнеборец". Кузманов обаче поясни, че според него колегите им не са се разграничили от протеста, тъй като не са се оттеглили от общото споразумение. Той обаче заяви, че в СФСМВР има близо 800 души, които работят в пожарната.  

Кузманов е категоричен, че ако исканията на служителите не бъдат чути, протестите ще продължат ежедневно със старта на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

"Ако пренебрежението е същото, всеки ден ще ни виждате на протест на различни места в София", каза още Кузманов и обясни, че протестите няма да се отразят на сигурността по време на председателството, тъй като протестите ще се провеждат в извънработно време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови