За здравето на Путин и за руската войска. Дясната ръка на Московския патриарх ще служи за Никулден в сърцето на София

Външният министър на Руската православна църква ще се моли в съслужение с Ловчанския митрополит Гавриил

OFFNews 05 декември 2022 в 19:38 9443 17

Снимка

Митрополит Антонйи (Севрюк), вдясно, е дясната ръка на патриарх Кирил и министър на външните работи на РПЦ.

Дясната ръка на приближения до Кремъл Московски патриарх Кирил (Владимир Гундяев) Волоколамският митрополит Антоний ще отслужи божествена литургия, в която ще бъдат отправени молитви и за здравето на руския президент Владимир Путин и за победата на руската войска от сърцето на София – храма „Св. Николай Мирликийски“ (руската църква). Антоний, който изпълнява функциите на външен министър на Руската православна църква ще отправи празничната молитва в съслужение с Ловчанския митополит Гавриил от Светия синод на Българската православна църква, съобщи проруският православен видеоканал Храм.

Според неофициална информация богослужението е насрочено за 9 сутринта в Руската църква. Няма информация дали на него ще присъства посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Миряни от столицата и областта вече се организират за протест утре сутринта срещу службата с участието на митрополит Антоний, представител на църква, чийто духовен глава благослови убийствата на украинци, при това в съслужение с висш представител на БПЦ.

Според сайта Doxologia Infonews руският вече би трябвало да е у нас, тъй като визитата му започва в понеделник. Посещението на митрополит Антоний точно в този момент в периода на започналите на 15 ноември Коледни пости е скандална провокация към българското православие и към обществеността на фона на продължаващата война в Украйна и подкрепата на Руската православна църква и на самия Гундяев на агресията.

Както отбелязва специализираният портал „Двери“, визитата не е оповестена официално нито от Светия синод у нас, нито от Московската патриаршия. Посещението официално е легендирано като гостуване във връзка с храмовия празник на Руската църква. Никога досега, допълва порталът, за храмовия празник не е имало такова високо представителство на руския клир.

На фона на проблемите, които Руската православна църква среща в Украйна, където Киевско-печорската лавра официално мина в лоното на православната църква на Украйна, идването на дясната ръка на близкия до Кремъл и руските служби московски патриарх е опит на Московската патриаршия да покаже, че не е изолирана заради войната в Украйна.

Руската пропаганда използва големите информационни агенции като РИА Новости и ТАСС в механизъм за създаване на полуфалшиви новини. Така например читатели на големи информационни портали в Германия или Франция, зад които е възможно да стоят ботове, тролове и в крайна сметка руските служби оставят критични на официалната политика коментари или такива, които подкрепят политиката на Кремъл. Всеки ден в емисиите на ТАСС и РИА Новости има заглавия като „Във Франция не одоборяват изпращането на оръжия за Украйна“ или „В Германия не одобряват санкциите срещу Русия“, за да се види някъде в текста, че неодобрението е от читателя Пиер или Ханс. В този смисъл изявите в европейските страни на РПЦ са важни, дори подкрепата за тях да е на шепа духовници или дузина представители на руското посолство и руската диаспора.

Както пише специализираният „Двери“ по църковна линия Московска патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие със странното название „Сръбска утеха за руското сърце“.

Митрополит Антоний и протойерей Николай Балашов участваха и в генералната асабмлея на Световния съвет на църквите в Германия, но там германският президент не им позволи да изпратят послание към германската и световна общност, като назова открито отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.

Вероятно визитата на високопоставения руски духовник има и скрити задачи. Тя е в навечерието на заседанието на Светия синод на БПЦ на 13 декември и „Двери“ предполага, че руските пратеници може да се опитат да включат в дневния ред на синода определени теми, като признаването на автокефалията, която Сръбската православна църква предостави на Македонската църква, призната досега единствено от Московската патриаршия. В същото време трябва да бъде оказан натиск на синода да не признава автокефалията на Православната църква на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

17

wakeup

06.12 2022 в 17:26

Мръсни долни гадни отвратителни рашистки попове и техните още по долни мръсни гадни отвратителни българоотстъпници които ги канят в Бг

2159

15

Kilca

06.12 2022 в 08:20

Гнусна империалистическа сган! Вън от България!!

1000

14

дядо Санко

06.12 2022 в 05:57

Еврек, на турска баня ходил ли си? Да ти поизтъка гърба, че и мако под него... сигур бая кир си завъдил. Ще ти хареса... вервай ми. Па после като почистен физически и духовно, иди целуй руката на правиславния Гудняйски джихад.

4638

13

Того

06.12 2022 в 05:45

Българската православна църква е една от най-старите в Европа и мисля, че трябва да е пета по достойнство сред всички православни църкви в света. В нея служат много достойни свещеници, които знаят много добре, че Русия е агресор в Украйна и не се страхуват открито да защитават и да помагат на украинците. Не бива заради няколко бълхи да изгаряме юргана. Ловчанският митрополит е официалния агент на руската православна църква в България. Българската православна църква ще пребъде и след него. БПЦ оцеля след 500 години османска власт ще оцелее, макар и по-трудно, и след 50 години антихристки комунистически режим.

-1200

12

путин хуйло

06.12 2022 в 01:15

грозни брадати педерасти, облечени в рокли от 15 век, надянали на главите си луксозни нощни гърнета!

2073

11

Johnny B Goode

06.12 2022 в 00:18

"Православни скотове", както гениално се е изразил поетът.

705

8

Деспин Митрев

05.12 2022 в 22:31

Ако БПЦ не служи на Бога и българския народ, съвсем скоро ще бъде принудена да служи на правилните служби. Каквото постелеш, на това лягаш.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика