За първи път в Лондон ще гласуват за българин за общински съветник

OFFNews 04 май 2022 в 14:05 2260 0

За първи път българин се кандидатира на избори във Великобритания. Варненецът Нишан Джингозян е кандидат на Лейбъристката партия на Обединеното кралство за общински съветник в лондонския район Енфийлд.

Ако на изборите утре той бъде избран, Джингозян ще стане не само първия общински съветник от български произход на Острова, но и един от малкото европейци на такава позиция.

,,Не бих се кандидатирал за изборен пост във Великобритания, ако не се чувствах уверен, че притежавам знания и опит, които мога да предложа. Към това решение ме подтикна и липсата на политическо представителство на българската общност в Обединеното кралство. Над 320 000 български граждани живеят във Великобритания, а нямаме представителство на политическо ниво. Това е огромен проблем за общност, която изпитва определени затруднения в процеса на интеграция“, коментира той.

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морската столица и Кингстън Юнивърсити в Лондон. Живее във Великобритания от 23 години Работи в системата на държавната администрация. Член е на работна група към Foreign and Commonwealth Office във Великобритания и на работна група към ПЕС - PES Migration and Integration Network. Основател е на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

Предлагаме ви разговор с него, публикуван в българския вестник Новини Лондон:

Г-н Джингозян, на 05.05.22 год, във Великобритания ще се проведат избори за местни органи на властта. Тези избори ще бъдат за представители в местната власт във всички кметства в Лондон, както и в Уелс и Шотландия. Вие сте кандидат в кметство Енфийлд, Северен Лондон. Защо решихте да се кандидатирате?

Почти целият ми професионален опит във Великобритания е в сферата на местната власт в Обединеното кралство. Работил съм за най-големите кметства в Лондон, а последните години ръководех програми за социална интеграция, които обхващаха общности от над 100 000 човека. Познавам отлично как функционира тази система във Великобритания и съм убеден, че със знанията си и опита натрупан през годините ще мога да бъда полезен.

Българската общност във Великобритания е много голяма. Над 320 000 българи живеят на Острова и липса на представителство на политическо ниво е огромен проблем. Тези избори са шанс за това, тази негативна тенденция да се промени.

Не на последно място, обичам предизвикателствата. На територията на Обединеното кралство няма общински съветници или депутати от български произход. Убеден съм, че трябва и можем да променим това и реших да се впусна в една много трудна кампания.

В коя част на Лондон се намира Енфийлд, каква е демографската картина?

Енфийлд се намира в Северен Лондон. 340 000 човека е населението. Изключително космополитна част на Лондон. В столицата на Великобритания живеят представители на 300 общности от цял свят и Енфийлд отразява това изключително богатство на езици, религии и различни култури. Над 25 000 са българите в тази част на Лондон, но в тази част, в която бях номиран няма голяма българска общност.

Какви са основните послания на Лейбъристката партия?

Това са избори за местна власт и посланията ни са свързани основно с подобряване качеството на живот в тази част на Лондон.

Не бих могъл да изброя всички, но основните послания, политики и планове, които имаме са свързани основно със зелени политики като обещанието да инсталираме 1000 нови зарядни станции за електрически автомобили в Енфийлд и създаването на нов парк и засаждането на 1 милион дървета.

Инвестиционна политика . Ние ще инвестираме 1 милиард лири в строеж на 3500 нови жилища в Енфийлд, като част от тях ще бъдат предвиденир - както тук се наричат - key workers - учители, лекари, медицински сестри и персонал от Националната здравна служба на Великобритания.

Повишаване квалификацията на хората живеещи в Енфийлд. Ние планираме създаването на Филмова академия и център, които ще обучава 1000 студенти на година.

Специално внимание сме отделили на младите хора и децата. Планираме създаването на 5 нови центрове за работа със семейства, както и безплатно ползване на плувни басейни в Енфийлд.

Както и в България, повишаването на цените на енергоносителите е проблем за икономиката на страната и съответно за доходите на всички. Една от мерките, които предприехме е замразяването на общинските такси.

Това е една изключително амбициозна програма, с много голям бюджет. Отново ще подчертая, че само строежът на тези жилища се оценява на 1 милиард лири. Надявам се посланията ни да стигнат до широк кръг от избиратели и да спечелим доверието им на 5-ти май.

Какво е необходимо да се направи за да бъде българската общност във Великобритания активна и в политическият живот на страната?

Необходимо е да осъзнаем, че активна гражданска позиция във Великобритания е нещо, което се насърчава и подкрепя. Решенията, които касаят българска общност с размерите на град Пловдив, трябва се взимат с участията на тази общност. Живеем в общество, което е много различно от българското общество.

Друга ценностна система, различна култура, коренно различен манталитет. Колкото по-активно сме включени в процесите, които протичат във Великобритания, толкова и по-бързо този процес на адаптация и интегриране в това общество ще се развива.

Вие живеете от 23 години във Великобритания. Промени ли се българската общност за тези години?

Преди 23 години българската общност в Лондон бе сравнително малка. Основно студенти и българи, които са напуснали страната след 9-ти септември. Картината е коренно различна в момента. Българската общност тук е една от най-големите в света.

Какви и Вие, знаете съществуват десетки български училища, български бизнес, дори църкви и български болници в Лондон. Тук може би е отново мястото да спомена, че България трябва да изработи работеща и актуална Национална стратегия за работа с големите новосформирани български общности в чужбина.

С какви думи ще се обърнете към българите в Лондон и как бихме могли да Ви помогнем на 5-ти май?

Благодаря Ви първо за предоставената платформа и подкрепа! Българската общност в Whitewebbs (район в Енфийлд, където съм номиниран) е много малка, но ще се надявам на подкрепата на всички българи.

Едно по-справедливо, социално ангажирано общество и политики, които да подкрепят обикновените хора е приоритет за Лейбъристката партия. По-високо заплащане, по-добри условия за труд и кариера, за повишаване на квалификацията и по-добро качество на живот. Убеден съм, че голяма част от българите в Лондон ще припознаят тези послания.

Ако има доброволци, които биха имали възможност за няколко часа да се включат в кампанията на 5-ти май, моля свържете с мен на [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews