Вноските за втора пенсия може да се трупат в Сребърния фонд

Нели Чолашка 16 януари 2015 в 14:05 2940 0

Сребърният фонд е резерв и се управлява от БНБ.

Вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, може да се трупат в Сребърния фонд, който не е в разходите на НОИ, а е резерв и се управлява от БНБ.

Тази идея бе потвърдена от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин след първите политически консултации по пенсионната реформа в парламента днес. Калфин се срещна с представители на всички парламентарни групи.

Стана ясно, че  въпросът за прехвърлянето на вноските за втора пенсия в НОИ и връщането им обратно в частен фонд не е обсъждан днес. Калфин гарантира, че дефицитът в НОИ няма да бъде запълнен с парите за втора пенсия.

"Даже идеята е, ако се прехвърли в такива фондове, те да бъдат максимално гарантирани, включително и с възможност да влязат в Сребърния фонд", обясни социалния министър.

Даже и някой да си мисли, че идеята е да се пренасочат пари от частните пенсионни фондове към НОИ и да се похарчат, това не решава трайно въпроса, това го решава за една година, но не е това идеята, каза още Калфин.

Парламентарно представените партии и социалните партньори ще обсъждат конкретни параметри от реформата всеки вторник. Идеята е до края на март да бъде изработен нов цялостен пенсионен модел.

За създаването на Сребърния фонд се заговори през 2006 г. - с преходните и заключителни разпоредби Закона за държавния бюджет за 2006 г. се създава държавен фонд, в който постъпват 25% от приходите от приватизация и 50% от бюджетния излишък. На 30 октомври 2008 г. Народното събрание приема закона за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен още като Сребърния фонд. Постъпленията му се формират от следните приходи: 25% от бюджетния излишък, 90% от приватизационните сделки, всички концесионни такси и отчисления, както и други средства. Идеята е средства да се трупат не по-малко от 10 години, преди да се изполва фонда. Към 30 ноември 2014 г. са антрупани 2.445 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови