Quantcast

"В НОИ парите за втора пенсия ще бъдат изядени от инфлацията"

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2015 в 18:18 2125 6

Иван Нейков

Ако хората прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ), дори и в индивидуална партида там, те ще бъдат изядени от инфлацията.

Това обяви бившият социален министър Иван Нейков пред bTV по повод написаната на коляно пенсионна реформа от ГЕРБ, която беше приета набързо със Закона за бюджета за 2015 г. в края на миналата година.

Промените предвиждат хората да могат да преместят парите си, натрупани в универсалните пенсионни фондове, в НОИ, където към момента се трупат в един общ фонд и от него се изплащат настоящите пенсии.

Нейков се позова на думи на самия управител на НОИ - Бисер Петков, който казва в интервю в отговор на въпрос възможно ли е в НОИ да има индивидуални партиди на осигуряващите се: "Всичко е възможно, но дори и да бъде намерено техническо решение за това да се водят индивидуални партиди, по тях средствата в днешната ситуация няма как да се инвестират, т.е. те ще остават без доходност, тяхната покупателно способност ще намалява".

Бившият социален министър напомни, че НОИ не е създаден да управлява пари за разлика от пенсионните фондове.

По думите му от ГЕРБ говорят само за "свобода на избор", но не се говори за това какво ще се случи, няма и една цифра.

"Всички, които попитах последните две седмици: Кажете каква беше представата ви за осигурителната система преди Коледа и сега". Всички отговорили: "Аз и по-рано много много не й вярвах, но сега съвсем не й вярвам", сподели още Нейков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2015 в 13:31

А дали е вярно, че състоянието на някои частни пенсионни фондове е меко казано трагично?
Да не се окаже, че държавата млатеше по главите народа да си влага парите в частни фондове, а не може да им гарантира, че няма да бъдат ограбени?

09.01 2015 в 23:21

А частните фондове инфалция не ги лови ли? що ли?

09.01 2015 в 22:34

Малеее колко лакоми, ненаситни били сегашните пенсионери - парите "в НОИ ще бъдат изядени от пенсионерите". Ами сегашните пенсионери не са имали право на избор, всичките им пари са отивали в НОИ, нормално е сега да чакат оттам пенсии, а със своите пари са осигурявали пенсиите на предишни пенсионери и т.н. Парите ви щом отиват за пенсии, значи се харчат по предназначение, така и така ще бъдат "изядени", поне по предназначение да е :), такава е системата в повечето европейски страни. Тези от вас, които сравнително скоро ще се пенсионират ще получават основната си пенсия от НОИ, другото е добавка. Още не мога да разбера защо беше тази истерия, явно много съм прост.

09.01 2015 в 22:26

Икономист взе ми думите от устата ,много си прав.

09.01 2015 в 22:09

Не може ли да се сезира прокуратурата за откровенно заблуждаване и дезинформация на хората от страна на управителя на НОИ (ако го е казал)?

09.01 2015 в 20:35

В НОИ ще бъдат изядени от пенсионерите, а не от инфлацията, а в частните фондове ще бъдат вложени в свързани комании на борсата и откраданти.