Вицепремиерът Калфин: Нямам намерение да си прехвърлям пенсията в НОИ

OFFNews 18 декември 2014 в 11:59 6410 1

Ивайло Калфин

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин разкритикува набързо внесените и скоростно одобрени с помощта на ДПС и Патриотичния фронт промени, които ще доведат до национализация на парите за втора пенсия на осигуряващите се.

По думите му това е станало "прибързано", без реални обсъждания, а самото решение внася нестабилност в системата.

Решението, огласено в неделя, 14 декември, след среща между Бойко Борисов и лидерите на двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ, предвижда разрушаване на сегашния модел на пенсионна система, при който има задължително, задължително допълнително и доброволно пенсионно осигуряване. Сега парите за втория стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване, които са 5% от вноската за пенсия, задължително отиват в избран от човека пенсионен фонд и се трупат в лична партида. Чрез закона се отваря врата тези пари - общият им размер надхвърля 7 милиарда лева - да се налеят в НОИ, където няма лични партиди, а парите отиват за плащането на пенсиите на сегашните пенсионери. Предложението хем дава възможност за избор дали човек да има само една държавна пенсия от НОИ, или да остави парите си в универсален фонд и да има две пенсии, хем предпоставя от тази възможност да не се възползват немалка част от хората. В текстовете е записано, че хората, които тепърва излизат на пазара на труда, ще имат само 1 година, за да изберат частен фонд. Ако не го направят, а на 18-20 г. те едва ли ще знаят за тази възможност, парите им автоматично ще отиват в НОИ и никога повече те няма да имат възможност да прехвърлят част от тях за втора пенсия в частен фонд.

"Не е задължително да се прехвърли от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема", заяви Калфин пред БНР.

Той разкритикува начина, по който е било направено предложението за промени:

Начинът, по който се прави това предложение, не дава стабилност. Това дойде изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата.

Калфин не смята, че хората масово ще прехвърлят партиди от универсалните фондове в общественото осигуряване, което ще е еднократен акт.

И не е задължително да се прехвърли от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема. Правото на избор е еднократно от посока на частните фондове към солидарния, тъй като солидарният няма лични сметки... Но и е солидарна системата. Там тези пари, които влизат този месец, се похарчат следващия месец, движението към него няма как да запази личната партида.

За работещите първа и втора категория труд обаче диалогът с професионалните фондове е воден от месеци заради невъзможността да плащат пенсии още от догодина, обяви министърът.

90 милиона повече за разходи в социалната политика предвижда бюджетът на министерството за следващата година, но Калфин не смята, че размерът на минималната заплата трябва да се обвърже с майчинските, които ще останат замразени на 340 лева, а заплатата ще нараства. 

В момента, в който много плащания бяха обвързани с минималната работна заплата, тя не мърдаше, защото с един лев да увеличите минималната работна заплата и това означаваше милиарди в бюджета и никой не искаше да го направи, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови