Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вътрешният министър: Държавата не може да спре водата

OFFNews 21 юни 2014 в 16:40 11297 18

Цветлин Йовчев.
Цветлин Йовчев.

Държавата няма да е в състояние да подпомогне хората и да им компенсира загубите в пълен обем. Може да ги подпомогне, доколкото е възможно. Освен 10 хиляди лева, които отпуска за семействата на загиналите, държавата има възможност да помогне на тежко пострадалите с неголеми суми. По най-бързия начин трябва да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени документите за кандидатстване за помощ. Важна е и организацията на доброволците.

Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю пред БНР.

Държавата не може да спре водата. Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина за трагедията, а огромното количество вода. При една такава вълна мислите ли, че съществува канализационна система, която да я поеме, коментира още вицепремиерът.

Той добави, че обстановката се нормализира. Само в Добрич все още има затруднения заради язовира в близост до града, който все още прелива.

Йовчев не пожела да коментира пререканията между него и кмета на Варна Иван Портних по отношение на адекватността на действията им, като отбеляза, че на никого не би било от полза караницата да продължи.

Все пак той призна, че в началото е липсвала координация между местната и централната власт, но в последствие са се синхронизирали.

Йовчев настоя, че планът за действие е бил задействан моментално – веднага са били изпратени 9 екипа, а после бройката им е нараснала до 18.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews