Вълка от Уолстрийт: Тайните на успеха са визия за бъдещето, убедителност и стратегия (снимки)

OFFNews 08 април 2015 в 18:18 7715 0

Джордан Белфърт по време на пресконференцията му на7 април в София.

Снимка Сергей Антонов

Джордан Белфърт по време на пресконференцията му на7 април в София.

На 7 април, вторник, в Sofia Event Center се проведе целодневният семинар на Вълка от Уолстрийт - Джордан Белфърт.

Пред пълна зала с гости от цялата страна, Германия, Гърция, Турция, Албания и др. бизнесменът даде всичко от себе си на публиката в продължение на над 8 часа от 09:00 до 17:30 часа, като преплете личната си история с преподаването на своята Пряка линия на убеждаване.

Накрая на всяка от трите си сесии Белфърт даваше щедро време за отговори на въпросите на публиката, без да пренебрегне нито един гост, като през цялото време говореше с много чуство за хумор и разбиране.

Семинарът на американеца в София беше последният от дългата му 6 седмици обиколка на света, като той изтъкна, че преподаването му носи голямо удоволствие, но се радва изключително много, че най-сетне ще се прибере вкъщи при годеницата си.

Отделните части в тренинга на Вълка от Уолстрийт бяха структурирани така, че да отговарят на изискванията на професионалисти с различен профил и покриват няколко основни аспекта :

- Как да убеждаваме всеки път всеки да купи продукт или услуга;
- Как да затваряме 100% от потенциалните сделки – стъпка по стъпка;
- 6 техники за убеждаване и продажби, които не се учат в университета;
- Как да преодолеем предразсъдъците за парите;
- 4 правила на предприемачеството;
- „Трите десетки“ – метод за създаване и измерване на сигурността в успеха;
- Как да построим своя бизнес, марка и бъдеще.

В края на деня всеки участник получи сертификат. 

Малко преди да започне обучението му, Белфърт проведе пресконференция, на която отговори на въпросите на различните медии.

Кои са Вашите 3 тайни за успех в живота и колко пари бихте заложили, че Леонардо ди Каприо ще спечели „Оскар“ следващата година?

Той трябваше да го е спечелил преди няколко години още, срамота, но при „Оскарите“ нещата опират повече до политиката, а не до това кой е най-добрият актьор.

Колкото до трите ми тайни за успех в живота, първо трябва всеки един човек да дефинира сам за себе си какво значи успехът. Когато хората ме питат подобен въпрос, те обикновено имат предвид финансовия успех. Много пъти, когато погледна живота си в 20-те си години, си спомням, че имах неконтролируем успех, правех много пари, но вземах наркотици, взаимоотношенията ми със съпругите ми не бяха особено добри и т.н. В момента имам страхотни отношения с жената, с която съм сгоден, и съм много по-успешен от когато и да било в живота си, що се отнася до отношенията ми с половинката ми.

Когато бях млад, исках да правя възможно най-много пари възможно най-бързо. Аз не идвам от богато семейство, идвам от бедно такова. Израснах в квартал с богати хора обаче и ги наблюдавах, и това ме накара да искам да бъда богат. Бях образован, бях пълен с енергия и виждах колко много неща има около мен, което до голяма степен ме предразположи в младите ми години да съм толкова центриран около парите.

За успех в живота обаче има 3 изисквания – първо, трябва да знаеш къде искаш да отидеш, да имаш визия за бъдещето си. Повечето хора нямат, те живеят без ясни представа и цели. Важно е да имаш визия за целите си, защото целите са нещо като стъпки по пътя за изграждане на това виждане. Например – къде се виждам след 5 години и защо? И нямам предвид, че ще си поставя за цел да имам много пари или друго, ами как виждам живота си, какви са отношенията ми с хората около мен, как влияя на семейството си и всички близки до мен. Доколкото това засяга живота ми, трябва да знам защо визията ми е важна за мен. Мисля, че доста хора не се замислят върху това защо искат да преуспеят. Хората казват, че искат да са богати, но парите не са равни на свободата, те сами по себе си не са достатъчна мотивация някой да стане богат. Причините да се катерим нагоре са хората, които обичаме – децата, семейството, родителите, половинките, обществото или дори религиозната ни вяра. Човешките същества винаги ще направят повече за някого, когото обичат, отколкото за себе си. През най-лошия си период, когато бях в затвора и се опитвах да напиша първата си книга, изпадах в едни моменти. Тогава затварях очи и си представях децата си, представях си как се връщам при тях и извоювам уважението им, имах любовта им, но не и уважението.

Втората стъпка е умението да споделиш виждането си, да комуникираш чрез силата на внушението. Да накараш хората да ти помагат да осъществиш плановете си. Може да имаш най-добрите идея или бизнес план на света, но те ще изискват работата и помощта на други хора. Може да имаш визия, но ако нямаш умението да я споделиш подобаващо с другите хора, тогава ще работиш сам за това и ще бъде много трудно да успееш. Страхотен пример е Нелсън Мандела, който имаше страхотна визия за Южна Африка, той успя да вербализира това си виждане и да въвлече и други хора в него. Това е много силна комбинация. Това е втората стъпка – да убедиш хората във визията си, така че да ти помогнат.

Третата стъпка е да имаш реална стратегия, по която работиш. Бизнесът има правила, предприемачеството си има правила и ако не ги следваш или знаеш, ще изпиташ много болка, докато ги научиш. На 21 започнах първата си фирма, а на 22 изпитах тази голяма болка. Още откакто съм се родил съм предприемчив – разнасял съм вестници, ринал съм сняг, правел съм фокуси, продавал съм сладолед на плажа, което беше базата на фирмата ми за продажба на месо, където имах много работници и камиони и където научих по трудния начин, че играта си има правила, които ако не знаеш, ще сгрешиш.

Кои са трите качества, които всеки предприемач трябва да има, за да успее?

Първото качество, което трябва да има някой, за да успее в живота като цяло, а не само в бизнеса, е способността да се принудиш да направиш нещата, които трябва да бъдат свършени, независимо че не ти се правят. Всеки ден. Може да не си в настроение, да ти се струват скучни, да не си ентусиазиран за тях. Но всеки, който иска да успее, трябва всекидневно да прави това, което се налага, а не, което иска.

Второто качество е способността да убеждаваш хората и да им влияеш. Третото качество е да вярваш в себе си относно парите и успеха. Има определени нагласи, които карат хората да успяват. Неща от типа на „аз съм господар на собствената си съдба“, „аз контролирам живота си“, „не съм подвластен на обстоятелствата“. Някои хора вярват, че парите са коренът на всяко зло. Това не е особено добра нагласа, ако искаш да станеш богат, нали? Други подобни са - „Ако забогатея, ще изгубя приятелите си“, „Ако забогатея, ще стана алчен“. Тези мисли спират хората. Мислите, които помагат, са например - „Ако забогатея, ще помагам на света“, „Мога да осигуря бъдещето си с усърдна работа и да създам света, който искам“. Без тези убеждения няма успех. Ние сме това, в което вярваме. Ако имаш негативни разбирания за парите и успеха, ще страниш от тях. Не съм сигурен какво мислите в България, но в някои части на света има насадени от поколения негативни мнения по тези въпроси. В Австралия си мислят, че ако изкарваш много пари и се открояваш от множеството, хората ще спрат да те харесват. Щом се стигне до успеха, е много трудно да не се открояваш, да не си лидер. А ако мислиш, че това е нещо лошо, ти няма да правиш нищо по въпроса.

Бихте ли споделили повече за своята стратегия за инвестиране?

Като цяло стратегията ми е да купувам евтино и да продавам скъпо. Опитвам се да инвестирам в частни компании, които са на път да станат публични.

Струваше ли си животът Ви като Вълка от Уолстрийт?

Не мисля, че трябва да гледаме на живота, който сме живели, като струващ си или не. Гледам на живота си досега и знам, че съм направил някои много, много добри неща, но и някои много, много лоши. Всичко опира до това да се поучаваме от грешките си. Съжалявам за грешките в живота си, но не чувствам вина, защото вината е унищожително чувство. 

Ако погледнете всички страшно богати хора по света, ще видите, че богатствата им не са дошли от някоя малка схема, от малка кражба и т.н. Ами се дължат на това, че са дали нещо на хората, които са го харесали и са поискали още от него, и са казали на приятелите си. Така се разрасна и моят бизнес.

Повечето хора по света вярват в изкуплението и обожават добрите истории за изкупление. Не мога да ви опиша колко писма получавам на ден от хора между 14 и 60 години, които ми казват, че историята ми ги е вдъхновила. Не Пряката ми линия на убеждаване, а самата ми история, способността да се възправиш след провала, когато всичко е било срещу теб. По мое мнение 90% от хората обичат добрите изкупителни истории. Има обаче и едни 10%, които желаят да гориш в огньовете адови, след като си стъпил на криво. Уважавм тяхното мнение, нямам нищо против тях, те карат света да се върти. Ин и ян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!