В САЩ се осиновяват най-много българчета със здравни проблеми

OFFNews 12 април 2014 в 16:48 4394 9

В САЩ се осиновяват най-голяма част от децата в българските домове, които са с тежки здравни проблеми. Децата със синдром на Даун например са с изключителен приоритет за осиновяване от американски семейства, тъй като там действат много добри програми за отглеждане и интегриране на хора със синдрома. Това съобщи днес директорът на дирекция „Международни осиновявания” Милена Първанова на семинар на правосъдното министерство.

Първанова даде пример с момиченце, родено през 2002 г. със синдром на Даун, което при раждането си тежало 2420 грама. То било настанено в дом за медико-социални грижи в Плевен. На 9-годишна възраст детето тежало едва 5 кг и било асоциално заради липсата на специфична грижа. Тогава е било осиновено в САЩ, където за две години наддало 13 кг и било напълно променено.

В момента също за САЩ тече процедура за осиновяване на 4 сестри, едната от които е на 17 години.

В България се осиновяват почти два пъти повече деца, отколкото в чужбина, но това обикновено са деца в добро здравословно състояние, сочат данните на правосъдното министерство. По-пораснали деца обикновено се осиновяват в чужбина.

От 2003 г. има плавно повишаване на броя на процедурите за международно осиновяване. То се прилага, когато за децата няма подходящи условия за отглеждане в България – основно деца на по-голяма възраст или със специфично здравословното състояние, обобщи експертът от правосъдното министерство. Българските власти получават информация за развитието на децата, осиновени в чужбина, две години след приключване на процедурата.
През миналата година общо 407 български деца са били осиновени в чужбина – малко над броя им през 2012 г. когато в чуждестранни семейства са били приети 395.

За миналата година министерството е дало 340 съгласия за международни осиновявания, тъй като в една процедура могат да участват няколко деца.
През 2013 г. за осиновявания в САЩ са дадени 120 съгласия, 79 са за Италия, 46 за Франция. За 2012 г. Съгласията за осиновяване в трите държави са съответно 124, 98 и 31 на брой.

За периода 2009 – 2011 г. Италия е била първа по брой процедури за осиновяване на български деца, посочиха от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!