Британски съдии и социални работници отнемали несправедливо деца от родителите им

Вероника Шербанова 26 февруари 2014 в 15:12 5662 3

Снимка Daily mail

Британски съдии и социални работници отнемали несправедливо деца от родителите им

Съдии и социални работници във Великобритания работели тайно заедно, за да отнемат несправедливо деца от родителите им. Това стана ясно, след като бебе беше върнато на майка му с решение на Върховния съд, съобщи "Дейли мейл".

Случаят, при който беше разкрито тайното сътрудничество, е на 32-годишна британка, която има проблеми с наркотици и алкохол, както и предишни обвинения в домашно насилие.

Жената има седем деца, шест от които живеят при своите двама бащи, а едно е в процес на осиновяване.

Когато жената забременяла отново, тя получила място в специализирана семейна програма за хора с проблеми с наркотици и алкохол.

Според съдията от Върховния съд Джъстис Поуфли е ясно, че социалните работници по случая са взели решение да отнемат бебето от майка му още преди да се е родило, като решението им е базирано на проблемите на жената с алкохол и наркотици.

Бебето се родило през октомври миналата година. На 1 ноември пред съда бил представен експертен доклад, изготвен от социални работници и клиничен психолог, според който бебето е в риск при майката.

Съдът решава детето да бъде отнето от майката и да бъде настанено в приемно семейство.

По думите на съдия Джъстис Поуфли обаче експертният доклад е изготвен за един ден, като клиничният психолог не се е срещал нито с майката, нито с медицинските специалисти и психолозите, с които жената живеела в рамките на програмата.

От своя страна, съдиите по делото изобщо не са разгледали подробно доклада преди заседанието на 1 ноември 2013 г., тъй като докладът им е бил изпратен по електронната поща ден преди това, посочи Поуфли.

След второто заседание по делото е използван почти идентичен доклад, категорична е Поуфли.

Изглежда е имало предварителна тайна договореност между местната власт и съда, което според мен има значителни последствия за правосъдието. Местната власт не може да влиза в ролята на този, който взема съдебни решения. Това е ролята на съда, подчерта Поуфли.

През миналата година британски съд изпраща в затвора жена, която отказала да спре опитите си да изведе баща си от социален дом, тъй като смятала, че там животът му е в опасност.

При друг случай от края на миналата година е установено, че при закрито заседание британски съд взема решение на бременна италианка да се направи Цезарово сечение и след това бебето да бъде дадено за осиновяване в Есекс.

Елисавета и малката Меган

Преди година OFFNews писа за случая на българката Елисавета Попова, чието дете е дадено за осиновяване.

Омъжената за англичанин Елисавета хваща съпруга си да гледа порнографски материали с деца в интернет и споделя за това с медицинска сестра, която сигнализира властите. Елисавета и дъщеря й Меган са изведени от дома им, но по-късно момиченцето е отнето от майката и е настанено в приемно семейство, тъй като според социалните служби Ели продължава да се вижда със съпруга си въпреки забраната и това поставя детето в риск.

Съдът отнема родителските права на Елисавета и мъжа й и в момента тече процедура по осиновяването на детето. Съдът отказва и да разгледа родителите на Елисавета като възможни настойници на малката Меган.

Българката все още се бори да си върне детето или то да бъде върнато в България с настойници нейните родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!