Удълженият заради извънредната обстановка срок на инвалидните пенсии изтича в края на юни

OFFNews 08 април 2022 в 10:07 1943 0

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт до края на юни тази година.

Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии.

Удълженият срок на изплащане беше заложен в специалното законодателство, свързано с въвеждането на извънредната епидемична обстановка в условията на пандемията от коронавирус.

В съответствие с него пенсиите за инвалидност с изтекъл срок на валидност на ТЕЛК/НЕЛК решението трябваше да продължат да се изплащат за времето на извънредната епидемична обстановка и три месеца след нейната отмяна. Отпадането на извънредната епидемична обстановка у нас в началото на април определи крайната дата на действие на тази уредба да е 30 юни 2022 г. От нея са засегнати 24 050 пенсионери.

След тази дата инвалидните пенсии с удължен срок, ще продължат да се изплащат само при наличието на ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на съответния вид пенсия за инвалидност.

Инвалидните пенсии на лицата, за които срокът на инвалидността е определен до дата, следваща отмяната на извънредната епидемична обстановка (1 април 2022 г.) и след това, ще се изплащат до определения срок на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК. Изплащането на инвалидните пенсии на тези лица ще бъде продължено след постъпване в НОИ на ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на пенсия за инвалидност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови