Училищен директор поиска да купя компютър за 800 лева на детето си. Редно ли е това?

Родителите не са ме разбрали правилно, може и да не купуват Chromebook за учениците. Още днес ще им напиша писмо - увери в отговор пред OFFNews директорът на 51. СУ Асен Александров

Александра Маркарян 24 юни 2021 в 12:43 17926 6

Асен Александров

Снимка БГНЕС, архив

Асен Александров

Редно ли е училищен директор да поиска от родителите да купят преносими компютри, чрез които децата им да работят в клас? Този въпрос отправи чрез сигнал до OFFNews наш читател, който нарече случилото се на родителска среща на 51. СУ "Елисавета Багряна" в София "изнудване".

На 21 юни родителите на учениците от четвъртите "А", "Б", "В" и "Г" класове са поканени на виртуална среща. На нея директорът Асен Александров им препоръчва да купят на децата си Chromebook, за да работят в клас с устройствата. Споменава и цена: 800 лева. В допълнително изпратени инструкции допълва, че промокод може да им осигури 25 лева отстъпка.

Ето как читателят ни преразказва случилото се в писмо до OFFNews. Запазваме името му в тайна по негово желание.

"Щом лично директорът на 51. СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров ни кани на виртуална родителска среща на 21 юни, значи е нещо много важно. Може би така са си мислели повече родители, които са взели участие в тази среща. Да – наистина се оказа много важно, защото 10 минути след началото на срещата директорът, в пряк и заобиколен смисъл, ни каза, че трябва да купим на децата Chromebook и то не какъв да е, а минимум за 800 лв. Така щели да учат децата в училище.

Интересен е и преходът от темата за важността на 5. клас към агитацията да се купи въпросното устройство.

"Знам, че много родители купуват на децата си скъпи телефони в 5. клас, затова аз ви препоръчвам да им купите Chromebook“, каза той. За да няма недоразбрали, той уточни, че подходящите са към 800 лв. (Интересно колко родители купуват в 5. клас мобилни апарати на децата си за 800 лв.?) Е, не било задължително, ама те вече учителите работели по този начин, и те си имали хромбуци, а, видиш ли, лаптопите и таблетите не вършили работа. И така останалите 20-30 минути от срещата протекоха във възхваляване на Chromebook и как той е „слънцето, въздухът и водата“ за всяко дете от в средния курс на училището.

Имах чувство, че присъствам на търговска презентация, в която търговецът си хвалеше стоката. Не можах да разбера. Да не би пък директорът да работи по съвместителство и за Google, чието дело са тези хромбуци? Най-фрапиращо за мен беше, че той говореше така, като че ли тези 800 лв. са едни джобни пари, които всеки би могъл да си позволи.

Хайде сега помислете колко родители могат да си позволят специално да купят хромбуци на своите деца! Да, някои ще купят, но други няма да могат и ще стане така, че едни деца ще работят с тази техника, а другите ще гледат и ще завиждат. Това създава неравнопоставеност между децата и си е жива дискриминация по имотен признак! Явно училището от храм на образованието се превръща в храм на Мамона, а директорите му – в търговски агенти. Нищо чудно, че нивото на образование спада през последните години.

На другия ден получихме в писмо в shkolo.bg основни насоки от г-н Александров какъв точно Chromebook да изберем. Да, така обикновено правят търговските агенти след посещение при вас – пращат оферта.

По конституция, образованието е БЕЗПЛАТНО и никой не може да те задължи да плащаш за него. Но явно може да те изнудва да си купиш скъпа техника. След като иска учениците да учат с хромбуци, нека директорът лично да купи от собствения си джоб по един на всеки ученик, а не да задължава родителите да ги купуват. Ние не сме брашнени чували, които той трябва да изтупа в полза на този или онзи търговец на техника, пък бил той и Google. Достатъчно е, че всяка година ни събират по 100 лв. на дете и ни карат да ремонтираме стаите.

Големият въпрос е защо МОН, съответно РУО София позволява това изнудване?"

Читателят ни изпрати и писмото от директора до родителите чрез shkolo.bg:

OFFNews потърси директора Александров за разяснение. Попитахме го какво е нормативното основание да иска от родителите да купуват каквото и да било за работата на децата им в клас, вкл. да определя цена. Напомнихме и за финансираното от МОН закупуване именно на устройства Chromebook за училищата и попитахме защо се налага и родителите да купуват такива. Поинтересувахме се също как е получена въпросната промоция от 25 лева, която предлага на родителите чрез промокод в сайта на училището.

Пред OFFNews директорът заяви, че родителите не са го разбрали правилно и че още днес ще им изпрати писмо, в което ще им напише, че купуването на преносимите устройства не е задължително и учениците могат да носят и учебници, но - изтъкна той в полза на устройствата - "непрекъснато говорим за намаляване тежестта на раниците". Не бил определил долен ценови праг от 800 лева. Толкова стрували не най-евтините, а най-скъпите устройства. По думите му разговорът бил като по приятелска линия, като между съседи, не като между директор и родители на ученици в управляваното от него училище.

"Казах им: "Ако решите да купувате", а не "Купувайте!". Препоръчах им го като специалист", изтъкна Александров.

По думите му основната цел на родителската среща не била да се промотират хромбуците. На нея били представени резултатите от националното външно оценяване, а родителите разбрали кои ще са учителите на децата им от следващата учебна година, когато вече ще са в 5. клас, там били и класните ръководители. С други думи, било подготовка за догодина, а не "търговска презентация".

На въпроса ни за купените с държавни пари устройства Chromebook за училищата той отговори, че неговото училище разполагало с 80 такива, но те стигали само за 4% от учениците. 40 щели да стоят в кабинетите по изобразително изкуство, а останалите да са за библиотечен фонд и да се раздават на ученици без устройства.

Александров отново подчерта, че не е задължавал родителите да купуват и още днес щял да им напише писмо, за да уточни това, защото не е бил разбран правилно.

За промокода получихме писмен отговор. Той гласи: "Не предлагам аз отстъпка, а официалният партньор на Google за образованието в България - Център за творческо обучение. Те имат такава политика, че, който прави 1:1, могат да му направят намаление през сайта. Казах го на родителите за тяхно добро".

Какво представлява моделът 1:1 вижте тук.

Писмен отговор получихме и на въпроса как се е спрял на Chromebook.

"Бяха ни предложени от нашите технологични партньори Център за творческо обучение и Столична община. В цял свят това е най-популярното устройство за учене! Япония, САЩ, Великобритания, Скандинавския полуостров. Chromebook е устройство, създадено специално за образованието. Цената му е значително по-ниска от тази на масовите лаптопи, ударо- и водоустойчиви са, с изключително дълъг живот на батерията. Но най-голямото предимство е, че този вид устройства гарантирано работят в сигурна среда. Те могат да бъдат управлявани от разстояние, без да се налага някой администратор физически да е в контакт с тях. Той може да инсталира и премахва програми, да ограничава или дава достъп, може дори да направи така, че устройството да не може да работи на друга интернет мрежа, освен тази в училището. А и за тези лаптопи няма вируси. Изобщо - Chromebook гарантира, че учениците ще учат в сигурна електронна среда.

Не на последно място, Министерството на образованието и науката ще осигури, напълно безплатно за училищата, 10 000 устройства Chromebook по европейски проект. Очаквам да има и още много", отговаря директорът.

След разговора ни г-н Александров ни препрати и писмото си до родителите, за което той взема повод от зададените писмено въпроси от OFFNews. Ето съдържанието му:

"Уважаеми родители на 4 клас,

Във връзка с проведена на 21.06.2021 година родителска среща получих запитване от медия.

(цитирани са въпросите ни)

Според мен това запитване предава напълно изкривено съдържанието на родителската среща. Предполагам, че е от родител, който не е присъствал на дискусията. На нея бяха разгледани много въпроси, между които и въпросът за дигитални устройства, които могат да се ползват в 5 клас . Многократно подчертах, че евентуалното закупуване на такива устройства трябва да става индивидуално (включително и втора употреба), за да няма и грам съмнение за някакви търговски интереси, че учениците могат да се учат и без дигитални устройства или пък с други такива. Казах, че препоръката ми се отнася само в случай, че родителите са решили да закупят някакво дигитално устройство и се колебаят какво да е то. Казах, че 800 лева е горният, а не долният праг на цената на тези устройства, както твърди родителят. И в този смисъл споделих, че Chromebook e устройство, създадено специално за учене и затова е може би по-подходящо от другите, че могат да закупят каквото и да е друго устройство или да не закупуват. По настоятелна молба на родителите изпратих писмени материали с характеристиките на Chromebook.

Нашето училище е иновативно и се опитва да внедри най-съвременни методи на преподаване, някои от които са свързани с използването на дигитални средства. В последните години голяма част учениците в прогимназиалния етап не носят в училище учебници, а използват електронните варианти, качени от издателствата, като използват свои дигитални устройства. Но за тези години нямаме случай липсата на устройство да е попречило на учебния процес на който и да е ученик.

Дълбоко съм разстроен, че в чисто човешката и професионална препоръка, направена неформално, а не като официално искане от училището, се търсят користни мотиви.

Ще бъда признателен на родителите на децата от 4 клас, присъствали на срещата, които имат различен от описания в писмото поглед на това, което се случи, да го напишат до официалния мейл на училището:

[email protected]

Ще го препратя на редакцията, за да се видят и други гледни точки.

За да бъда напълно ясен, подчертавам.

1. Училището не изисква от учениците в 5 клас да закупуват или да носят каквито и да е лични дигитални устройства в училище .

2. Ще обсъдим с училищното настоятелство, педагогическия съвет и обществения съвет на училището дали да разрешаваме изобщо използването на лични дигитални устройства в училище, тъй като това би могло да накара някои ученици да се почувстват дискриминирани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

5

Nick Ivanov

25.06 2021 в 07:01

Къде точно е новината? Че някой се прави на сиромах? Ами моето семейство не сме милионери, но в оборот имаме 5 лаптопа и 2 стационарни ПС. Повечето хора могат да дадат временно на детето лаптоп, за да се обучава. Ако има хептен сиромаси и хора без компютърни познания, държавата да им даде отписани/дарени машини с Линукс Минт, без ангажимент за поддръжка. На фона на "купуването" на несъществуващи самолети и кораби, това са стотинки разход.

2007

4

Svetlana Peicheva

24.06 2021 в 21:12

Аз съм майка на дете от 4а клас в училището на г-н Александров и присъствах на въпросната родителска среща. Г-н Александров каза, че ако сме решили да купуваме ново устройство то тогава да предпочетем хромбук, защото ще е по-лесно за децата и учителите да работят в единна система. Но на няколко пъти повтори, че това е само препоръчително, но в никакъв случай не е задължително. За съжаление имаше много родители, които не присъстваха и е много лесно в последствие някой да изопачи думите му като просто извади някои фрази от контекста. Г-н Александров винаги се е стремял училището да е иновативно, за съжаление някои хора не могат да оценят неговите усилия и усилията на всички учители в училището.

2009

3

Емил Петров

24.06 2021 в 18:20

Здравейте,учуден съм от вашата публикация и категорично мога да кажа,че не сте проучили добре въпроса.Родител съм на дете от 4 клас и присъствах на срещата.Господин Александров се ключи ,за да поздрави за високите резултати постигнати на външното оценяване.Във връзка с това,че живеем в напреднал дигитален свят и това,че често купуваме нови ,скъпи телефона за децата си ,той даде предложение вместо тях ,който желае може да вземе хромбук,който реално ще бъде полезен за децата поне няколко години.Това е всичко,едно предложение ,определено градивно.Господин Александров е последният човек,който би задължил някого,просто интелектът и културата му не го позволяват.Незная какви са пидбудите на човекът подхвърлил тази глупост/новина/сензация,но имаше достатъчно още родители,които биха го потвърдили.Приятен ден и не търсете толкова некепи сензации.

14469

2

случайно прочетох

24.06 2021 в 17:34

Не познавам този директор, но ми е малко хлъзгав и е добре да се установи истината за тази родителска среща.

2000

1

Наталия АГ

24.06 2021 в 17:08

Смятам, че е коректно OFFNews да не търси сензация въз основа на един подаден сигнал, а да потърси повече мнения на родители.
Аз присъствах на проведената родителска среща от началото до края и категорично мога да заявя, че в нито един момент г-н Александров не е настоявал за задължително закупуване на въпросните дигитални устройства (Chromebooks), както и всякакви други устройства за използване в учебния процес.
Темата за устройствата предизвика голям интерес и родители започнаха да задават всякакви въпроси свързани с цената на устройствата, от къде могат да се закупят и много други. Г-н Александров посочи ориентировъчни цени в зависимост от модела и функционалностите, но не е определял цена от 800 лв.
По настояване на родителите, г-н Александров обеща да изпрати материали и информация свързана с използването на хромбук.
Вместо да търсите "под мухата слон" напишете материал за ползите и позитивите от дигитализирането на учебния процес по примера на 51 СУ.