Училищата на онлайн обучение ще трябва да се връщат в клас след 7, 10 или 14 дни

Няма решение за централно прекратяване на присъствените занятия от края на октомври, увери зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Александра Маркарян 27 октомври 2020 в 10:13 11793 1

Няма решение за централно преминаване към онлайн обучение от края на октомври. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Даваме 7-, 10- или 14-дневен срок на училищата, в които не се учи присъствено, да се върнат в клас, каза още Михайлова.

В момента отсъстват 0,5% от учителите заради коронавирус или грипоподобни симптоми. 6 училища учат онлайн.

От вчера МОН разреши директорите на училищата да предлагат на министъра преминаване към дистанционно обучение, дори и да няма предписание от РЗИ в съответната област, което зам.-министъра обясни така: "Училището ще вземе решение тогава, когато няма предписание от РЗИ. Тоест ако до преди няколко дни трябваше задължително да има предписание от РЗИ, тук вече може да се вземе решение, което да е адекватно за обстановката в конкретното училище - повишен брой ученици, повишен брой учители, голям брой карантинирани паралелки".

В отговор на въпрос тя напомни, че в клас учениците могат да бъдат без маски, но не е забранено да са с маски. Тезата, че децата трябва да са с маски в час застъпи тази сутрин Диян Стаматов, директор на столичното 119. училище, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на средното образование.

Михайлова отправи и следния призив:

"Още през септември помолих учениците - а когато един учител моли, трябва да се възприема като задължително - да стоят вкъщи, да си пишат домашните, да си учат уроците, максимално да се въздържат от посещения на случайни места, където няма гаранция за тяхната безопасност, за това, че са спазени всички условия. Защото в момента това да бъдеш отговорен към себе си и да се пазиш означава, че ти по този начин пазиш всички останали, с оглед на това, че и много често при децата този вирус е асимптомен. Затова отново призовавам учениците: от училище - вкъщи, това да им е основният маршрут".

За технологията на преминаване към онлайн обучение тя уточни, че устройствата ще се дават на учители и ученици, за да работят с тях и когато се върнат в клас, а друго училище трябва да преустанови присъствената форма, ще може да ги взема.

Относно детските градини тя каза, че там итуацията е в нормалните граници.

Зам.-министър Михайлова изрази съболезнованията си към близките на починалите учители. "Няма думи, с които да намалиш болката при загуба на живот. Това е лична човешка трагедия."

Едно от училищата със смъртен случай заради COVID е шуменската Професионална гимназия "Асен Златаров". То от днес учи онлайн, след като 49-годишна учителка, която работи с 19 деца със специални образователни потребности там, почина 12 дни, след като се разболя от коронавирус.

Училището ще мине временно в дистанционна форма на обучение, каза директорът Веселин Тодоров пред bTV.

Екипът е разстроен от случилото се, а учениците работят психотерапевти.

По думите му всички възпитаници на гимназията са подготвени за работа в електронна среда, като за новоприетите осмокласници е имало обучение през септември и октомври.

При учениците заболеваемостта е под 1%, каза областният управител проф. Стефан Желев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови