Световноизвестната актриса Джесика Ланг идва у нас като фотограф

OFFNews 21 юни 2024 в 15:55 1857 0

Джесика Ланг

Снимка GettyImages

Актрисата Джесиика Ланг

Носителката на две награди "Оскар" Джесика Ланг идва в България, за да представи изложбата си с фотографии, съобщават организаторите от Фондация "Мусиз". Събитието ще се проведе на 4 юли в Националната галерия в София. То е част от проекта "Майстори на фотографията".

Кино и театралната актриса в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Тя за първи път открива изложба у нас, която ще включва близо 120 черно-бели снимки. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света, посочват организаторите.

На откриването на изложбата тя ще бъде със своя галерист Хауърд Грийнбърг. Двамата ще проведат разговор пред публиката от 18:30 часа. 

По думите им на организаторите Джесика Ланг е привлечена от изразните средства на фотографията, като първоначално документира своите близки. В книгата си "50 фотографии" тя пише, че си спомня как е разглеждала кутиии със снимки като дете и е била много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството.

През 1967 г. Ланг печели стипендия да учи фотография в университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 70-те години се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които ѝ помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 90-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава и до днес не спира да снима.

Макар първоначално привлечена от фотографията просто като от начин да документира живота и израстването на децата си, Ланг продължава да снима, използвайки това изкуство като антидот за нестихващите емоции в Холивуд.

"От Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия, снимките на Ланг са едновременно кинематографично и традиционно фиксиране на определено време и място. Въпреки че темите варират от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, отново и отново се затвърждава чувството, че светлината е истинската тема на снимките. Ланг не може да избяга напълно от влиянието на кинематографията. Очарованието на нейните снимки идва от усещането за кино в тях – атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти, които сякаш разказват истории. Ланг обозначава мястото само като заглавие и не датира снимките си, което още повече акцентира върху тяхното безвремие", разказват организаторите, цитирани от БТА.

Джесика Ланг е родена и израснала в Клокет, известна е с участията си в "Кинг Конг", "Тутси", "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Франсис", "Синьо небе" и "Сивите градини". Сред по-младите е известна с участието си в американския сериал "Америсканска история на ужасите".

Тя е тринадесетата актриса в историята, удостоена с Тройната корона за актьорско майсторство, след като печели две награди "Оскар", три награди "Еми", една награда "Тони", една награда на Гилдията на филмовите актьори и пет награди "Златен глобус".

Фотографиите ѝ са излагани в музея "Джордж Ийстман" в Рочестър, щата Ню Йорк (2009); Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014); Галерията за художествена фотография в Ню Орлиънс (2014); Центъра за изкуство "Санта Моника" в Барселона (2015); Културния център на Кашкайш в Португалия (2015); галерията "Хауърд Грийнбърг" в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020); MOPA – Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013); Градската галерия "Сан Бенито" във Валядолид и Културния център "Нимайер" в Авилес, Испания (2011); Градската галерия BWA в Бидгошч, Полша (2016); галерията "Алта" в Париж (Paris Photo 2023) и др.

Джесика Ланг е първият носител на почетната награда на Музея "Джордж Ийстман" през 2009. Сред нейните книги са дебютната ѝ монография "50 фотографии" (PowerHouse, 2008), "В Мексико" (RM, 2010) и детската книга "Става дума за едно малко птиче" (Sourcebooks, 2013). На партньора си от 26 години, драматурга и актьора Сам Шепърд, който ѝ подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си "Магистрала 61" (2019).

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София