Стресът в България според проучване по повод премиерата на Huawei Watch GT 2 Pro

44% от българите не са доволни от качеството на съня си, 70% обмислят закупуване на смарт часовник, с който да го подобрят

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2020 в 18:00 4570 0

Модерният начин на живот, паралелно с всички технологични чудеса, които го правят по-удобен и вдъхновяващ, поставя и все по-завишени изисквания в работен и личен план. Настоящата година прибави допълнителни предизвикателства към хората от цял свят, които обаче се различават в детайлите според специфичната икономическа, културна и епидемиологична обстановка в страната. Навлизайки все по-активно на пазара на смарт часовници, не само за спорт, а за по-осъзнато управление на цялостното ни качество на живот, Huawei инициира социологическо проучване на IPSOS в 12 държави, сред които и България, как нивото на стрес и тревожност са се променили през последните месеци, кои са основните източници на стрес и как хората се справят с него. За България то покрива територията на цялата страна с 400 души на възраст между 18 и 55 години.

Нови предизвикателства

Все по-често за стреса се говори като за една от чумите на 21 век, една от основните болести на модерното общество, за която не е намерено работещо решение. Постоянен живот на пълна скорост, натиск от страна на обкръжението – дори от страна на семейството и приятелите, високи амбиции – това са само част от отключващите и натрупващи се фактори на стреса. Последните месеци се асоциират и с нарастваща несигурност в много аспекти от живота, неясно бъдеще, които ни кара да се чувстваме дори по-стресирани и нещастни от обикновено. Благодарение на Huawei, чиято стратегия е да работи за постигане на по-интелигентен начин на живот, имаме по-ясна картина на ефекта от всичко това в България и дори можем да го сравним с други европейски държави.

Защо са нещастни българите?

Щастието е въпрос на субективна преценка, но на конкретен въпрос „Какво ви кара да се чувствате нещастни“, 42% от българите посочват финансовото си състояние. Следващите най-много посочвани причини за нещастие у нас са цялостното качество на живот и качеството на съня (24%), следвани със съвсем малка разлика от трудности в балансирането на личния и служебния живот.

На въпрос, много по-директно ориентиран към стреса – „Кое ви стресира най-много“, 49% от българите отново посочват финансовите проблеми. Разликата е, че при така поставен въпрос, търсещ най-силния стрес-фактор, финансовите проблеми са топ отговор в порядъка на около 50% във всички държави, включително Финландия, а в Гърция е посочен с най-висок дял от 60%.

Колко точно сме стресирани и как се променя това?

Към датата на провеждане на проучването – в края на август, 67% от българите се определят като силно или умерено стресирани. Въпреки че е доста повече от половината анкетирани и един от най-високите сред 12 държави, това не е най-високият процент в изследването – като по-стресирани от нас се определят държави като Турция, Полша и Литва, а Сърбия дори минава 80%. В „зелената“ зона – под 50%, попадат Унгария и Финландия. 

Обезпокоителен детайл е, че 13% у нас се определят като много силно стресирани. Този негативен показател е още по-подчертан в Сърбия – 20%, и особено в Гърция с цели 32%.

Какво се обърка?

Логичният въпрос е какво, според самите хора, се е влошило през последните месеци, което е повлияло на нивото на стрес и цялостното им светоусещане. Ето какво споделят те, като сред отговорите отново се открояват финансовата ситуация, цялостното им качество на живот, качеството на съня и физическата им форма.

Кои са симптомите на стреса?

Стресът се характеризира със съвкупност от много симптоми, не всички от които изникват в съзнанието на хората, дори реално да ги проявяват. В България най-често посочваният, от 45% от анкетираните, симптом е цялостното изтощение, загуба на енергия и чувство за повишена умора. Впечатляващо висок е процентът – 39%, на тези, които споделят за проблеми със съня си, както и на тези, които идентифицират нездравословна тревожност – 33%. Други 30% споделят за цялостен спад на интерес и удоволствие от нещата, които правят, което може да е симптом и на депресивни състояния.

Загубата на енергия и цялостната умора са най-често посочваният симптом във всички държави с изключение на Гърция и Хърватска, където водят цялостната тревожност.

Има ли изход?

Повишаването на нивото на стреса през 2020 година не е изненадващо, както и основните фактори, които допринасят за него. Целта на проучването е да направи следващата стъпка – да идентифицира начините, които хората ползват за справяне със стреса, и даде добра основа за техния анализ, разширяване и обогатяване.

Ето как се справят българите със стреса:

Въпреки доста голямото разнообразие, прави впечатление, че преобладаващо хората се ориентират към пасивни начини – слушане на музика, социален контакт с най-близките, гледане на филми и други. Разходката като начин за разтоварване на напрежението се практикува от почти всички, но редовно я правят по-малко от половината анкетирани. А редовното ходене на фитнес и бягането са посочени едва от 10, респективно 8% от анкетираните. Съответно 29% и 37% практикуват фитнес или бягане „понякога“.

Отговорите на този въпрос показват най-голямо разнообразие сред различните държави, което е обяснимо с различната култура, климат и цялостна обстановка през годината. Докато повечето съседни държави като Гърция и Сърбия например, показват подобна картина в горната част на диаграмата, при държави от Централна и Северна Европа като Полша, Унгария, Финландия, Австрия и дори Румъния най-разпространените подходи са избягване на алкохол и хранене преди лягане, и цялостно ориентиране към по-здравословна диета, както и намаляване на времето, прекарвано онлайн и в социалните мрежи. И макар интензивният спорт и там да е далеч от топ отговорите, много хора споделят опити за цялостно увеличаване на физическата си активност по време на деня.

Помагат ли технологиите?

Според 56% от българите – да. 56% от анкетираните вярват, че новите технологии и устройства могат да повишат качеството им на живот. 43% вярват в ползата им конкретно за здравето, а 42% - в използването им в борбата срещу стреса. Тъй като качеството на съня се явява един от основните влошени елементи в състоянието на хората, цели 70% споделят, че биха си купили смарт часовник, ако той може да им помогне да опознаят по-добре проблемите със съня си и да го подобрят.

Новите Watch GT 2 Pro и Watch Fit

Най-новите представители на смарт часовниците на Huawei имат много какво да предложат в тази посока. С над 100 спортни режима и изключително разнообразие от спортове, от свръх-интензивни, до много по-медитативни, те вдъхновяват притежателите си да опитат по-редовно практикуване на активни начини за разтоварване. Повишената прецизност на измерването на здравословни показатели като пулс и кислород в кръвта, както и на нивото на стрес и фазите на съня, ги правят незаменим партньор в изграждането на по-добро качество на живота ни. Те идентифицират множество проблеми със съня, дават ценни съвети за решаването им, и най-вече постоянно ни напомнят, че ние сме центърът на своя живот, а той сам по себе си предлага необозримо много начини да го живеем по-добре във всяка ситуация.

44% от българите не са доволни от качеството на съня си, 70% обмислят закупуване на смарт часовник, с който да го подобрят

Данните са от проучване на Huawei по повод премиерата на смарт часовника Watch GT 2 Pro, който отчита трите фази на съня и прави анализ с цел подобряването му.

Сънят, стресът и животът

Наскоро анонсираното проучване, проведено за Huawei от агенцията за социологически проучвания IPSOS в 11 държави, след които и България, се фокусира върху промяната на нивото на стреса на хората през 2020 година и разкрива повече детайли и за качеството на техния сън. 44% от анкетираните 400 души на възраст между 18 и 55 години, декларират, че не са доволни от качеството на съня си. Нещо повече, 85% от тях правят връзка между качеството на съня и нивото на стрес, което изпитват, а цели 96% смятат, че влошеното качество на съня намалява цялостното качество на живота им.

Защо нощта ни не е лека

Много фактори влияят върху продължителността и качеството на съня ни и стресът е един от тях. Кръгът се затваря, когато неуспехът да се наспим през нощта снижава възможностите да постигнем успехите, за които се борим през деня. По-задълбоченото познаване на проблема е стъпка към решаването му.

И така, какви по-точно са преобладаващите проблеми със съня на българите? На първо място те посочват именно чувството на умора през деня, в резултат на некачествения сън през нощта. Този проблем е споделен от 57% от участниците в проучването, които са определили съня си като некачествен. 54% пък посочват, че се събуждат изморени. Въпреки че сутрин сме по-свежи от турците, при които цели 71% споделят, че се събуждат изморени, е притеснително, че повече от половината хора, които смятат, че спят лошо, започват и прекарват деня си вече изморени. Навлизайки в повече детайли, виждаме, че 44% от хората изпитват сериозни трудности да заспят повторно, ако са се събудили през нощта, а 40% - още с първоначалното заспиване. 

Как се справяме?

Разбира се, всеки има своето „хапче за сън“, от традиционната чаша топло мляко и любима книга, до по-технологични решения като приложения за заспиване и дори машини за бял шум. Широкото разпространение на работата от вкъщи през тази година вероятно е една от причините на второ място, след очевидния първенец – избягвам кафето преди лягане, да се посочва избягването на дрямката през деня. Цели 76% казват, че „редовно или често я избягват“, което значи, че дори по-голям брой хора се изкушават от нея. Въпреки че при някои хора тя действа много добре, специалистите предупреждават, че ако не е типична за вас, има голям шанс да наруши циркадния ви ритъм, да затрудни заспиването за през нощта, да се събудите изморени и отново да я търсите през деня.

Науката и технологиите по темата за съня

Още предишното поколение Watch GT 2 поставя фокус върху съня, измерва и анализира неговите фази. Кои са те и каква е тяхната роля според науката?

- Точно преди да заспим, и по време на кратките събуждания, ние сме в будна фаза.
- След това идва т. нар. NREM фаза (Non-rapid eye movement sleep), която от своя страна се състои от 3 фази – от лек сън (по време на която може да имате усещане, че пропадате), до дълбок сън (по време на която е трудно да бъдете събудени. Ходенето на сън например се случва в тази трета фаза на NREM съня).
- REM сън (от Rapid eye movement sleep). Тя няма подфази, но е много важна, защото точно по време на нея сънуваме.

Huawei Watch GT 2 Pro и Watch Fit идват с технология от ново поколение TruSleep™2.0, чиято задача е да проследява фазите на съня, да измерва пулса в реално време, дишането по време на сън, както и цялостно да анализира качеството на съня. Ергономичният им дизайн и материали благоприятстват носенето им и по време на сън, за да могат да проследят целия цикъл, от заспиването до събуждането, и да ви покажат продължителността и съотношението на вашия лек, дълбок и REM сън.

Моето здраве в Huawei Health

Watch GT 2 Pro и Watch Fit са оборудвани с ново поколение супер прецизни сензори и усъвършенствани алгоритми за обработка на натрупаните данни, които можете да разгледате в приложението Huawei Health (налично в Huawei AppGallery, PlayStore и AppStore). В него можете да видите статистика по дни, седмици и месеци, да получите релевантна информация и за здравословния сън, базирана на реномирани, цитирани източници, както и около 200 идеи и насоки как да промените начина си на живот, за да подобрите съня си. За целта дори не е необходимо смартфонът да е същата стая с часовника, т.е. тази, в която спите.

Цитираните от много хора проблеми със събуждане изморени или трудно разсънване, се повлияват много положително, ако използвате Watch GT 2 Pro за аларма и му зададете диапазон, в който искате да ви събуди, така че да го направи нежно, без стрес, в най-подходящата фаза на съня в указания от вас интервал.

В България серията Watch GT вече е добре позната на пазара и както се вижда на инфографиката, 56% вярват, че новите технологии и устройства могат да повлияят позитивно на качеството им на живот, а цели 70% проявяват интерес към закупуване на смарт часовник, ако той може да им помогне да подобрят качеството на съня си.

Публикацията е част от партньорството на OFFNews с Huawei.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !