Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стратегия обещава да имаме модерна армия до 10 години

OFFNews 01 октомври 2014 в 19:48 4742 5

Служебният кабинет одобри националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, която е дългосрочна стратегия за модернизация на Въоръжените сили.

Документът дава насоки как за период от 6 до 10 години да се гарантира националната сигурност в рамките на колективната отбрана на НАТО и на общата европейска отбрана.

Националната програма включва детайлен анализ на състоянието на модернизацията на армията в периода 2003-2014 г. Представени са структурата на силите и пакетът от способности на въоръжените сили, както и разпределението на финансовия ресурс, основните проекти за превъоръжаване и източниците за тяхното финансиране.

Според заложеното в програмата разходите за отбрана ще нарастват през следващите 6 години, докато не достигнат от 2% от БВП. Националната програма посочва, че за да бъде гарантирана сигурността на страната е необходимо още през 2015 г. разходите за отбрана да достигнат 1,5% от БВП, като всяка следваща година се увеличават с 0,1% до 2020 г.

Освен това се очаква да бъде постигнато балансирано финансиране на сухопътни войски, ВВС и ВМС. Документът предлага също така усъвършенстван модел за управление на развитието на способностите за целия жизнен цикъл.

Предвижда се и създаване на нов целеви държавен фонд „Интелигентна отбрана“ за превъоръжаване, който да се финансира основно с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за армията.

Фондът ще осигурява допълнителни средства за финансиране на приоритетни инвестиционни проекти. Предвижда се структурата да осъществява дейността си съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили и действащата нормативна уредба, като не е част от консолидирания държавен бюджет.

В програмата е предложено и създаване на отбранителен клъстер от предприятия, институти и търговски дружества за стратегията за модернизация на армията. Те ще работят за развитие на иновационен капацитет по програми на НАТО и ЕС. Предвиден е и механизъм за мониторинг и управление на риска от нивото Народно събрание, правителство и Министерство на отбраната.

Сред основните проекти за превъоръжаването са купуването на нов тип основен многофункционален боен самолет, модернизация на фрегати клас E-71, изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади, включително на нова бойна бронирана машина. В стратегията влиза и придобиването на четири до шест броя трикоординатни радара за създаване на основно радарно покритие, на нов тип модулен патрулен кораб, на технически системи за водене на стратегическо разузнаване.

Очаква се програма за модернизация да бъде основа за разработване на проектите на решения на Народно събрание и на правителството.

Днес правителството е осигурило и 350 046 лв. за разплащане на извършени разходи през второто тримесечие на годината за рехабилитацията на военноинвалиди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews