Правим модерна армия с 1.8 млрд. лв. до 2020 г.

Offnews Последна промяна на 20 септември 2014 в 14:45 2841 7

Велизар Шаламанов

Близо 1.8 млрд. лева в следващите 6 години да бъдат похарчени за отбрана и инвестиции за бойни самолети, бойни корабии за модернизация на българската армия, според стратегията за членството ни в НАТО в следващите години.

Това каза пред БНР военният министър Велизар Шаламанов. Той обясни, че развитието на въоръжените сили на страните от Източна Европа, пълната им интеграция в структурата на силите на НАТО и постигане на високооперативна съвместимост са най-важните задачи, което изисква плавно повишаване на разходите за отбрана.

В същия този период - до 2020 г., България от редица оперативни програми ще получи над 30 млрд. лева от ЕС. Няма оперативна програма, свързана с отбраната, тъй като отбраната е национален приоритет, национална задача. Така че ние, всъщност, допълваме пакета от оперативни програми с една национална програма на доста скромна сума от 1.8 млрд. лева, които считаме, че могат да бъдат допълнени със съфинансиране от програмите за инвестиции в сигурността на НАТО, от част от програмите на Европейския съюз, от двустранно сътрудничество със страни като САЩ, Германия и др., както и чрез по-ефективно използване на инициативите за интелигентна отбрана, както и споделяне на разходите в рамките на ЕС. Тази програма е жизнено необходима, тъй като за изтеклите 10 години са похарчени същото количество пари, но при лошо управление и недобро планиране. Гаранциите са, че сега ще има ясна национална програма, ще бъде създаден орган за управление на тази национална програма, както има органи за управление на оперативните програми, обясни министърът.

През последните 25 години не са правени инвестиции за ново въоържение, основната бойна техника е от времето на Варшавския договор, който все по-трудно се поддържа. По думите на Шаламанов това ни прави замисими от "държави извън НАТО и ЕС".

Тези 1.8 млрд. ще бъдат управлявани по ефективен начин, което да позволи не само придобиване възможно най-добрите възможности за българската армия във възможно най-кратко време, и да сме оперативно съвместими със съюзниците, но ще позволи и развитие на високотехнологична отбранителна, а и не само отбранителна индустрия в България, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2014 в 18:53

Argo: Tова самолетче за доста милиони пада с 40 годишна ракета сдялана в СССР. Приятели ветерани от войната в бивша Югославия са провокирали не един път натовски самолети само с едно генераторче и микровълнова печка за 80DM.
https://www.youtube.com/watch?v=6-Ol3TIe86w
Аз отдавна спрях да гледам хамерикански филми.

21.09 2014 в 15:24

Прав си Никалай, с хамериканска стара техника не става. Друго си е старата съветска, тя е идеална. И ти на шапкар се пишеш...хахаха. Да та у тъпата кратуна.

21.09 2014 в 11:13

Модернизация със стари хамерикански самолети не става.

21.09 2014 в 00:29

Даже не го четЪх това. Не направиха "МОДЕРНА" армия цели 25 години, от които незнамси-колко като "членове" на Еврогейския съюз и педероАтлантическия пакт, ма сега щели НАБЪРЗО да я МОДЕРНИЗИРАТ до 2020 г.

Това като от Априлските тезиси за Юлския пленум на другаря Тодор Живков. Комунетата докато не измрат ДО КРАК, тая държава няма да се оправи.

И след това не е сигурно, щото са осрали сичко за 100 години напред.

20.09 2014 в 18:07

На гол тумбак, чифте пищови. И кого ще пазят тези модерни самолети, като не остана читав човек в държавата. Да се провери дали няма да ни е по евтино да си наемем някой да ни пази, другото е лудост е нереализирани детски мечти.

20.09 2014 в 15:20

Няма нужда да ни казваш, какъв си....отдавта те разбрахме, че не си добре с главта.

20.09 2014 в 14:56

Направо съм шах и мат с тоя глупак Шамандуров.