Над 2,3 млрд. лева нужни до 2020 г. за модернизация на армията

OFFNews 05 февруари 2014 в 07:38 2474 1

Общо необходимите финансови средства за поетите ангажименти за отбрана на страната, НАТО и ЕС от страна на Министерството на отбраната до 2020 г. ще са в размер на над 2,3 млрд. лв. Това се посочва в документ относно целите за въоръжените сили на България през следващите години, съобщава bTV.

Изпълнението на поетите ангажименти ще доведе до повишаване на отбранителните способности на българските въоръжени сили и на тяхната оперативна съвместимост с останалите съюзници от Алианса, се посочва в документа. До 2020 г., когато ще бъде най-голямото натоварване, ще са необходими от 100 до 290 млн. лв. годишно по изпълнението на пакета от цели.

По данни на военни експерти за последните 10 години у нас са инвестирани около 1,7 милиарда лева в преоборудване на армията и усъвършенстване и модернизация на въоръжените сили. Годишното производство на отбранителната индустрия у нас представлява едва около 0,5 на сто от относителния дял на промишлеността в БВП, с реализирани приходи над 400 млн. лв., от които над 250 млн. лв. от износ на български отбранителни продукти, се отчита в доклад за състоянието на българската отбранителна индустрия.

На тя продължава да е със сравнително слабо участие в създаването и доставката на отбранителни продукти за националната сигурност и отбрана, съпоставено със страните членки на ЕС и НАТО, е коментарът на експерти от сектора българска отбранителна индустрия в доклада. В отрасъла са заети над 15 000 работници и служители, а предприятията от българската отбранителната индустрия продължават да формират почти 100 процента от приходите си от продажба на военна продукция за износ и на продукция за гражданския сектор в страната и чужбина.

Предлаганите български продукти и услуги с отбранителен характер в страните от ЕС и НАТО не надхвърлят 10 на от износа на български отбранителни продукти, се отчита в доклада. За сравнение - Европейската отбранителна индустрия е икономически сектор с над 730 000 преки служители и оборот от 172 милиарда евро.

Според изпълнителния директор на Европейската отбранителна агенция Клаудия Арну - едно евро, инвестирано в отбранителната индустрия на Стария континент, връща шест евро като БВП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови