Спират да раздават в метрото безплатния двойник на вестник "Атака"

Владимир Йончев Последна промяна на 06 ноември 2013 в 18:35 2460 31

Безплатният вариант на в/
Безплатният вариант на в/ "Атака", маскиран под името "Вестник за метрото"

 

Разпространението в метрото на безплатния двойник на вестник "Атака" ще бъде забранено.

Това стана ясно след среща на протестиращи със зам.-шефа на Общинския съвет и председател на Стопанската комисия Николай Стойнев и общинския съветник Зафир Зарков.

Двамата приеха групата протестиращи, които се събраха пред сградата на Столичната община с искане за наказание за шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев, затова че е допуснал разпространението на скандалното издание на територията на метрото.

Повечето от протестиращите бяха студентски преподаватели.

Изданието, което предизвика гнева е с подвеждащото име "Вестник за метрото". Никъде във вестника не е указано кой е издателят, както е задължително по закон. Името обаче навява асоциация, че е издание на общинската фирма "Метрополитен".

От вестника досега са излезли 3 броя. Те са почти идентични с броевете на вестник "Атака", само някои от материалите са разместени. Цялата последна страница е реклама на телевизия "Алфа" с лика на Волен Сидеров в характерния червено-кафяв нюанс, познат ни от десетките билбордове, на които се появи същата реклама.

Инициаторът на протестът Борис Вунчев, преподавател по класическа филология, отбеляза, че когато вестникът се разпространява в самото метро и с това име, се създава  впечатление, че е издание, което общината подкрепя. Той прочете откъс от статия на депутатката Магдалена Ташева, в която тя обяснява, че сирийските бежанци са убийци и канибали.

Това сигурно е приемливо за феновете на "Атака", но да си платят 80 ст., колкото струва партийното им издание и да си го четат. Абсолютно неприемливо е обаче тази пропаганда и насаждане на омраза да се натиква безплатно в ръцете на хората, каза той.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев вече е разпоредил да се пресече разпространението на изданието на територията на метрото, каза Николай Стойнев. Той заяви, че ще наложи контрол как се спазва забраната.

Вестникът е вкарван с колички на перона между коловозите, без никой да попита какво е това и на какво основание влиза на територията на метрото. Със същия успех можеше да бъде вкарана и количка експлозив и пак никой нямаше да попита. Това предизвиква сериозни въпроси относно сигурността в метрото, каза още Вунчев. 

Стойнев пое ангажимент да се направи проверка на двете фирми, които имат право да извършват рекламна дейност в метрото - Метрореклама и Метромедия. Ясно е, че едва ли е станало без тяхно съдействие. Ще прегледаме договорите им и ще поискаме отговор на какво основание са го разпространявали, каза още Стойнев.

В договорите им има много строги клаузи какво е допустимо да се разпространява и какво не на територията на метрото, твърдят пък протестиращите. Във "Вестник за метрото" например има заглавие: "Боже, ако ти пратим Найо Тицин, ще ни върнеш ли Вълчанов?". Представяте ли си, ако някой лабилен пътник да реши, че това е начинът да съживи легендарния режисьор, попитаха протестиращите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2013 в 12:00

При все, че окупаторите не влизат във тази категория, съм напълно съгласен. Очевидно субсидиите не са нищо положително и следва да се намалят до ниво, което ще позволява дадена партия просто да функционира.

07.11 2013 в 11:31

Струва ми се, че няма да е точно така, а срамното петно сте гласоподавателите на тиквениците и калинките !!!

07.11 2013 в 10:34

"В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е… Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни(то) вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами(те) тур(ци).

В Българско не ще има цар, а „народно управление“ и „всекиму своето“. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република."

07.11 2013 в 10:03

абе наблюденията ми показват, че атакистчета няма. поне е се обявяват за такива когато ги питам. ето последния в докторската градина отричаше до край но така или иначе яде бой. ше ги еба у пишман нацистчетата - шалом пилета хаха злия ситски лорд идва.

07.11 2013 в 09:59

ама верно това е странно поведение хааха

07.11 2013 в 09:44

ХАХАХАХАХАХА симпатизант на Атака обвинява другите в омраза??! Вица на деня е това!

Ами хайде на избори, щом ви е по-голям рейтинга, да ви видим? Ама не ви стиска нещо!

07.11 2013 в 09:40

Свободата на словото НЕ ВКЛЮЧВА изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат омраза, ксенофобия, антисемитизъм.

07.11 2013 в 09:28

Атака си харчи субсидията за печатна и ефирна пропаганда, Герб- за платени протестъри и уркопатори, БСП и ДПС- за Мишо Шамара и платени пенсии и цигани-антипротестъри.
Според мен проблема е по-скоро че са им твърде големи субсидиите от нашите данъци, щом имат излшни пари за такива глупости.

07.11 2013 в 09:24

Аз съм атакист. Цялата преса в настоящия момент обявява загрижените за бъдещето си и уплашени от бежанския наплив българи, за ксенофоби. Човекът, който до вчера не е симпатизирал на Атака и по принцип не е бил съгласен с политиката на партията, днес е "причислен" към нейните редици като ксенофоб. По тази линия на разсъждения е редно да обявят и Левски и Ботев и Каравелов и всички онези българи, които са се борили за независима република, за република със самостоятелно управление, а не протекторат на една или друга държава или измислен съюз. Неолиберализмът до такава степен е притъпил имунната сила на обществения организъм в България, че ставаме свидетели на отрицателна промяна в отношение на изконни за българина ценности. Това е комплекс за малоценност и нищо повече. Стремежът да сме равни с европееца, причислява тези индивиди до манталитета на Алеко Константиновия герой, имитиращ съпричастност, а в същото време громи всичко родно и мило.
Къде остана свободата на словото, скъпи "европейци"? Договорът, който Атака е подписала с Метрополитен е съвсем законен. Може да се провери. Ако се пристъпи към неговото прекратяване, ще има ответна реакция от партията и изходът на делото ще бъде в нейна полза.

07.11 2013 в 08:20

И аз искам на външна издръжка!!! Кой записва?