Спират да раздават в метрото безплатния двойник на вестник "Атака"

Владимир Йончев 06 ноември 2013 в 18:35 3461 31

Безплатният вариант на в/
Безплатният вариант на в/ "Атака", маскиран под името "Вестник за метрото"

 

Разпространението в метрото на безплатния двойник на вестник "Атака" ще бъде забранено.

Това стана ясно след среща на протестиращи със зам.-шефа на Общинския съвет и председател на Стопанската комисия Николай Стойнев и общинския съветник Зафир Зарков.

Двамата приеха групата протестиращи, които се събраха пред сградата на Столичната община с искане за наказание за шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев, затова че е допуснал разпространението на скандалното издание на територията на метрото.

Повечето от протестиращите бяха студентски преподаватели.

Изданието, което предизвика гнева е с подвеждащото име "Вестник за метрото". Никъде във вестника не е указано кой е издателят, както е задължително по закон. Името обаче навява асоциация, че е издание на общинската фирма "Метрополитен".

От вестника досега са излезли 3 броя. Те са почти идентични с броевете на вестник "Атака", само някои от материалите са разместени. Цялата последна страница е реклама на телевизия "Алфа" с лика на Волен Сидеров в характерния червено-кафяв нюанс, познат ни от десетките билбордове, на които се появи същата реклама.

Инициаторът на протестът Борис Вунчев, преподавател по класическа филология, отбеляза, че когато вестникът се разпространява в самото метро и с това име, се създава  впечатление, че е издание, което общината подкрепя. Той прочете откъс от статия на депутатката Магдалена Ташева, в която тя обяснява, че сирийските бежанци са убийци и канибали.

Това сигурно е приемливо за феновете на "Атака", но да си платят 80 ст., колкото струва партийното им издание и да си го четат. Абсолютно неприемливо е обаче тази пропаганда и насаждане на омраза да се натиква безплатно в ръцете на хората, каза той.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев вече е разпоредил да се пресече разпространението на изданието на територията на метрото, каза Николай Стойнев. Той заяви, че ще наложи контрол как се спазва забраната.

Вестникът е вкарван с колички на перона между коловозите, без никой да попита какво е това и на какво основание влиза на територията на метрото. Със същия успех можеше да бъде вкарана и количка експлозив и пак никой нямаше да попита. Това предизвиква сериозни въпроси относно сигурността в метрото, каза още Вунчев. 

Стойнев пое ангажимент да се направи проверка на двете фирми, които имат право да извършват рекламна дейност в метрото - Метрореклама и Метромедия. Ясно е, че едва ли е станало без тяхно съдействие. Ще прегледаме договорите им и ще поискаме отговор на какво основание са го разпространявали, каза още Стойнев.

В договорите им има много строги клаузи какво е допустимо да се разпространява и какво не на територията на метрото, твърдят пък протестиращите. Във "Вестник за метрото" например има заглавие: "Боже, ако ти пратим Найо Тицин, ще ни върнеш ли Вълчанов?". Представяте ли си, ако някой лабилен пътник да реши, че това е начинът да съживи легендарния режисьор, попитаха протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!