Протест пред общината с искане за оставката на шефа на метрото

OFFNews 06 ноември 2013 в 13:55 4912 10

Вестник за метрото
Вестник за метрото

 

С протест пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" граждани ще поискат оставката на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Причината е разпространявания от повече от месец безплатен "Вестник за метрото".

"Това е анонимно издание, пропагандиращо 100% идеи и тези на партия "Атака". Смятаме политическата пропаганда в държавни организации за недопустима, особено когато става въпрос за ксенофобска и крайно радикална партия като "Атака", пишат организаторите.

Един от инициаторите - софиянецът Борис Вунчев - е изпратил и писмо до кмета Йорданка Фандъкова, в което се казва: 

"От месец насам в станциите на софийското метро се разпространява т.нар. „Вестник за метрото”. Изданието няма редакционен екип и издател. То представлява откровена агитация в полза на политическата партия „Атака”.

В броя 4-10 октомври, например, намираме интервю с Волен Сидеров (с. 2), пространен текст на същото лице на с. 10-11, съдържащ квалификации като „курви”, на с. 14-15 има статия със заглавие „Атака е най-прозрачната от всички партии в България” с автор народния представител от „Атака” Магдалена Ташева, на с. 18 – статия със заглавие „Атака дарява надежда на изпадналите в беда българи”, последните две страници са огромни реклами на телевизия „Алфа” и т.н.

Видно от приложената снимка е, че форзацът на ноемврийския брой на вестника е почти идентичен на форзац на партийния вестник „Атака”. „Вестник за метрото” прави откровени внушения, насаждащи етническа омраза. Така например в броя 4-10 октомври с. 23 има рубриката „Етническа престъпност” и в статия се обяснява как роми въртели търговия с безплатни цифрови декодери. Няма нужда да обяснявам каква е разликата между престъпност и нарушаване на условията на дадена държавна помощ, каквато представляват безплатните декодери, нито да се аргументирам, че вероятно и българи продават дадените им устройства.

Смятам, че разпространението на този партиен вестник в една обществена инфраструктура, каквато е софийското метро, е недопустимо. Държавните и общински дружества не са място за партийна пропаганда с фашистки уклон. Смятам, че определени лица носят лична отговорност за това и тя трябва да им бъде потърсена.

Във връзка с гореизложеното:

1. Настоявам незабавно да поискате оставката на изпълнителния директор на „Метрополитен София” ЕАД. Аргументацията е излишна.

2. Настоявам да разпоредите незабавна проверка за установяване и наказване на останалите служители на „Метрополитен София” ЕАД, съдействали за разпространяването на този вестник.

3. Настоявам разпространението на „Вестник за метрото” в района столичните метеостанции незабавно да бъде преустановено.

София, 04.11. 2013 г.

С уважение:

Борис Вунчев

 

Протестът започва в 14 ч.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!