Quantcast

Синодът касира избора за варненски митрополит

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2013 в 21:32 2952 2

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

 

След тричасово заседание тази вечер Светият синод реши да касира избора за нов Варненски и Великопреславски митрополит, който бе проведен на 17 ноември.

На заседанието Синодът е изслушал в пълен състав доклада на Доростолския митрополит Амвросий, временно управляващ Варненска и Великопреславска епархия след смъртта на митрополит Натанаил. Разгледани са били документите по проведения избор, при който игуменът на Бачковския манастир Борис бе посочен за варненски митрополит.
Решението на Синода е гласуването да бъде отменено, а доростолският митрополит Амвросий да продължи да управлява овдовялата епархия. Нови Епархийски избори ще се проведат на 15 декември във Варна, а на 22 декември ще има Каноничен избор в София.

Листата с епископите - кандидати за епархийския престол във Варна остава същата, завършва съобщението на Светия синод.

На първите избори освен Борис се яви и епископ Игнатий, който обаче се оттегли, защото по думите му процедурата е била опорочена.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2013 в 08:09

само неразбрах защо контра протестърите на бареков дилян пеевски и дпс начело с петното бяха снощи пред синода в подкрепа на дядо борис

23.11 2013 в 22:24

Горкия Борис, той не прави разлика между „манастирски мишки“ и „варненски тюлени“ и не знае, че когато навлезе навътре в далаверите ще стане опасен и излишен и тогава ще го пратят не за плитководни миди – а за дълбоководни акули (със запушен шнорхел); т.е. морска епархия – морски „емоции“ . . . Амин.

-=

Само трима във Варна отричат, че Кирил беше убит: - шефката на съдебна медицина, шефа на полицията и варненския прокурор . . .