Единият кандидат за владика на Варна се отказа

OFFNews 18 ноември 2013 в 13:33 3189 5

Епископ Игнатий. Снимка: OrthPhoto
Епископ Игнатий. Снимка: OrthPhoto

Проватският епископ Игнатий от Сливенската епархия, който в неделя бе избран за един от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит, се оттегля, съобщи БНР.

Той е изпратил заявление до Светия Синод, в което твърди, че изборът е опорочен и другият кандидат, стигнал до финала - Борис, както и Сионий трябва да понесат наказания за опорочаване на вота.

"Целият избор и всичко около него беше един фалш, една грозна инсценировка. Имам предвид всичката тази информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избирателите, че епископ Сионий е плащал на избиратели.

Трябва да се прекъсне тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания, както е според правилата на църквата", коментира епископ Игнатий.

Борис и Игнатий бяха избрани в неделя от епархийските избиратели (духовни лица и миряни от всяка духовна околия) сред 13 кандидати и от тях двамата Светият синод трябва да избере новият митрополит на Варна следващата седмица. Най-много гласове получи Борис и беше почти сигурно, че той ще поеме Варненската митрополия (досега Светият синод винаги е избирал кандидата с най-много гласове). 

Все още не е ясно дали оттеглянето на един от двамата кандидати означава, че изборът на нов Варненски митрополит се проваля.

Възможно е Синодът да определи единственият останал кандидат - Борис, за митрополит или да избира между него и третият епископ с най-много гласове - Наум.

До избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит се стигна, след като през лятото при неизяснени обстоятелства загина митрополит Кирил. Официалната версия е, че се удавил при гмуркане. 

Още в неделя сайтът Dveri.bg, специализиран в проблематиката на Православната църква, обяви, че новият варненски владика Борис е купил поста си.

Сайтът посочва косвени доказателства за корумпирания избор и твърди, че вече е получил и конкретни сигнали за корупция.

Dveri нарича новия владика “църковният Делян Пеевски” и призовава миряните да изпращат сигналите, които имат за купения избор.

За никого не е тайна, че дядо Кирил беше близък с варненската групировка ТИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови