Само ДАЗД ще управлява националната телефонна линия за деца 116 111

OFFNews 31 януари 2024 в 16:36 827 0

Националната телефонна линия за деца 116 111 вече ще се управлява само от Държавната агенция за закрила на детето, а не както досега - от ДАЗД и от Агенцията за социално подпомагане.

Към момента поддържането на линията се извършва съвместно от ДАЗД и АСП, което затруднява качественото изпълнение на дейностите за информиране, консултиране и помощ на деца.

Спецификата на дейността на телефонната линия предполага тя да бъде обслужвана от служители със специфични знания и умения, свързани с правата на децата и тяхната закрила в случаи на риск. Заради това с промените в Устройствения правилник на ДАЗД се предлага дейностите за нейното поддържане и развитие да преминат от АСП към дирекция „Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация" на Държавната агенция за закрила на детето.

Така ще се гарантира безпроблемна координация между отговорните служители, които имат ангажимент към администрирането, контрола и консултантите, които предоставят подкрепа на децата.

С цел да се подобри ефективността на работа на Националната телефонна линия за деца 116 111 и за да се гарантира нейното качественото администриране и поддържане, се предлага административният капацитет на ДАЗД да бъде обезпечен с 12 щатни бройки. Те ще бъдат осигурени за сметка на намаляване на числеността на специализираната администрация на АСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки