Съдът разреши мюсюлманския митинг в Карлово, ВМРО: Клатят мира!

OFFNews 30 юни 2015 в 11:28 5202 7

Пловдивският административен съд отмени забраната на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за провеждане на мюсюлмански митинг за Куршум джамия. Жандармерия проверява автобусите, с които пристигат мюсюлмани от Кърджали, Асеновград и Велинград. Полицейското присъствие в града е засилено. 

Кордон от униформени охранява около 500 мюсюлмани от цялата страна пред Куршум джамия. Те носят плакати с надписи: "Да спрем омразата към джамиите! и "Джамиите не са за музеи!" и скандират "Аллах е велик". 

Водачи на протестиращите са местните имами, пристигна и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който бе посрещнат с освиркване от карловци. 

Час след началото си протестът приключи, до сблъсъци не се стигна. 

Вчера местната организация на ВМРО в Карлово се обяви в защита на кмета Кабаиванов. От карловската структура на партията заявяват, че остро се противопоставят на опитите на Главното мюфтийство и партия ДПС да разклатят етническия мир в града.

С наближавне на местните избори ДПС прави опити на различни места в страна да разбива етническия мир, като използва по всеки един удобен за себе си начин да разиграва картата на етническия мир. ВМРО винаги е защитава българските национални ценности и се е противопоставяла на политиката на антиконституционната партия, ръководена от Лютви Местан. Именно ние първи застанахме против опитите на мюфтийството да си присвои един паметник на културата, казват от ВМРО. Организатор на първите протести бе председателят на ВМРО в Карлово Светлозар Янков. Смятам, че подобни провокации от страна на ДПС и Главно мюфтийство са твърде опасни за етническия мир в България, заяви Янков.

Според него не бива да се допуска в града на Апостола на свободата да се водят хора с автобуси, които неуважавайки решението на българския съд, да претендират за собственост и да възпрепятстват работата на археолозите.

Лично съм се уверил, че към намерените човешки кости около „Куршум джамия", където е имало турски некропол, археолозите се отнасят с необходимото уважение, заявява Янков. Искането на мюфтийството за повторно погребение на същото място обаче е невъзможно и недопустимо. По българското законодателство е определено за зелена площ и е любимо място за срещи на карловци, а не гробищен парк, аргументира се председателят на ВМРО – Карлово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови