Quantcast

Протест в Пловдив срещу даването на Куршум джамия на мюсюлманското вероизповедание

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2014 в 07:53 4677 3

Куршум джамия. Снимка: bulgariainside.com

Седмица след протестите в Пловдив по повод предявените от мюсюлманското вероизповедание претенции към няколко имота в града, пред сградата на пловдивската съдебна палата тази сутрин отново е насрочен митинг.

Този път конкретният повод е делото в Апелативния съд за карловската Куршум джамия. В края октомври миналата година Пловдивският окръжен съд върна на Главното мюфтийство Куршум джамия, която не е действащ храм от повече от един век, съобщава БНР. Имотът е върнат на базата на свидетелски показания. 

Очаква се пред съда да се съберат футболни агитки. Рано сутринта пред съда беше и карловският кмет Емил Кабаиванов, който очаква негови съграждани да се присъединят към протеста. 

В Карлово веднага беше открита подписка, която подкрепиха хиляди жители на града и региона, последваха и протести в защита на културно-историческия паметник. Куршум джамия и прилежащият към нея терен са публична общинска собственост и реституцията им е недопустима. С тези и с други мотиви Община Карлово обжалва решението на пловдивдските окръжни магистрати. Очаква се преди заседанието на Апелативния съд отново да се съберат футболни фенове от цялата страна, както и много карловци, за да изразят недоволството си от действията на мюсюлманското вероиповедание.

Междувременно, също сутринта, пред турското консулство в Пловдив е насрочен протест на активисти на ВМРО срещу генералния консул Шенер Джебеджи. Поводът е негово писмо до Карловския общински съвет, в което дипломатът призовава местния парламент да оттегли своя декларация от месец януари. Тя е в памет на хилядите жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни и в нея се отправя призив към турската страна за извинение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2014 в 20:40

За съжаление планът на ДПС сработва,и то много добре за сега.Правят какви ли не безумни глупости само и само да разделят народа.Ако скоро не се забрани така или иначе незаконната партия за права и свободи,ще става все по лошо.

14.02 2014 в 16:59

Не ни наричай вулгари, копеле безродно!!! За другото си прав

14.02 2014 в 11:35

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, МИЛИ БЪЛГАРИ, КОМУНИСТИТЕ ВИ ПРОДАДОХА ОЩЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ, СЛУЧВАЩОТО СЕ Е СЛЕДСТВИЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО В БЪЛГАРИЯ!!! ТО Е РЕШИЛО ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРИЯ, УДОБНО ДА БЪДЕ ПРИПИСАНА НА НЯКОЙ ПО НА ЮГ, А ДО ТОГАВА: УЖАСИ БЕЗ КРАЙ!!!
КРЕАТУРАТА АХМЕД ДОГАН И ЦЯЛАТА ПОЛИТИКА НА МЮФТИЙСТВОТО Е ДОБРЕ РАЗГЪРНАТ СЦЕНАРИЙ ОТ БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАЛАЧИ - ТЕ НЕ ВИ УВАЖАВАТ И ЗА ТЯХ Е БЕЗРАЗЛИЧНО ПОД ЧИЕ ГОСПОДСТВО ШЕ СТЕ, ВИЕ НЕ СТЕ СВЕЩЕНИ КРАВИ, ТЕ СА НОВИТЕ ВИ ЧОРБАДЖИИ, А ЗА ТЯХ Е ВАЖНА САМО ЛЕПТАТА -ДУШМАНИТЕ СЕ ОБИЧАТ!!!
ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ВОЕННОТО КОНТРАРАЗУНАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, НАПРАВИХА ТОЗИ ВЕРОЛОМЕН СЦЕНАРИЙ И АКО ТЕ ПУСНАТ ВЛАСТТА, ТОВА ОЗНАЧАВА ЦЯЛАТА ЯРОСТ НА НАРОДА ОТ НЕВОЛИТЕ МУ ДА БЪДЕ СТОВАРЕНА ВЪРХУ ТЯХ!!! ТЪРСИ СЕ ОТДУШНИК, А ДПС И ТУРЦИЯ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА ЦЕЛТА - ДРАГИ ВУЛГАРИ, ВИНОВНИ СТЕ СИ САМО ВИЕ И НИКОЙ ДРУГ - ПРОБЛЕМЪТ Е ВЪТРЕШЕН, БЪЛГАРСКИ!!!