Роми в Гърмен започнаха да събарят доброволно къщите си

OFFNews 31 май 2015 в 12:55 5736 5

Снимка bTV

Част от ромите в квартал „Кремиковци” край Гърмен започнаха доброволно да събарят незаконно построените си къщи, съобщи БНР.

Живеещите в ромската махала са получили над 100 уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки.

Заради това, че сами ще трябва да поемат разходите по събарянето на къщите някои започнаха сами да разрушават постройките.

Община Гърмен е обявила и процедура за насрочване на търг за закупуване на парцелите на цена 1,10 лева на квадратен метър.

Няколко държавни институции започнаха едновременно проверки в Гърмен. Представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки в циганската махала, охранявани от полицията.

Оказа се, че жителите на квартала са изрядни като абонати на ЧЕЗ. Част от домакинствата получавали ток от други абонати, но това не било проблем на електроразпределителното дружество, тъй като сметките се плащали.

Проверките ще продължат в рамките на няколко дни.

В същото време общината търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища семейства. Възможността в момента е те да бъдат преместени в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови