Роми в Гърмен започнаха да събарят доброволно къщите си

OFFNews Последна промяна на 31 май 2015 в 12:55 5342 5

Снимка bTV

Част от ромите в квартал „Кремиковци” край Гърмен започнаха доброволно да събарят незаконно построените си къщи, съобщи БНР.

Живеещите в ромската махала са получили над 100 уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки.

Заради това, че сами ще трябва да поемат разходите по събарянето на къщите някои започнаха сами да разрушават постройките.

Община Гърмен е обявила и процедура за насрочване на търг за закупуване на парцелите на цена 1,10 лева на квадратен метър.

Няколко държавни институции започнаха едновременно проверки в Гърмен. Представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки в циганската махала, охранявани от полицията.

Оказа се, че жителите на квартала са изрядни като абонати на ЧЕЗ. Част от домакинствата получавали ток от други абонати, но това не било проблем на електроразпределителното дружество, тъй като сметките се плащали.

Проверките ще продължат в рамките на няколко дни.

В същото време общината търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища семейства. Възможността в момента е те да бъдат преместени в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2015 в 09:46

С кой закон се задължава държавата или общината да предоставя жилище на обитатели на незаконни постройки. Ако аз спретна една колиба в центъра на столицата, ще ми дадат ли общинско жилище?
Колко хора работещи и отглеждащи децата си живеят на свободен наем и ако останат без работа или се разболеят някой има ли грижата за тях? Управляващи, възмутително е да привилегировате част от населението с нищо не допринасящо за тази държава.От нашия труд им плащаме издръжката, отглеждаме им децата и търпим тормоз. Докога?

31.05 2015 в 13:59

Ако имат някакво постоянен адрес и сграда, за която да им се налага да плащат данъци, ще бъде по-лесно да бъдат откривани и наказвани със спиране на помощи ако не плащат въпросните данъци.


Герасимов, те и сега имат въпросната регистрация. имат и ЛК, нали иначе няма да могат да гласуват за Башев или следващия му наследник.
Спирането на помощите не е обвързано с нарушения или неплатени данъци и глоби. Това противоречи на европейските закони. Ще ни попука Венецианската комисия пак. Трябва да се промени политиката на отпускане на помощите, да се ограничи възможността за получаване на помощи.

31.05 2015 в 13:38

Напалм е единственото решение.

31.05 2015 в 13:26

До №1
То КТБ затвори, няма кой да им даде кредит на тия :D:D.


1,10 на квадрат е доста ниска цена за парче земя... парче мокет струва повече, но все пак така или иначе трябва да ги правят нещо. Ако имат някакво постоянен адрес и сграда, за която да им се налага да плащат данъци, ще бъде по-лесно да бъдат откривани и наказвани със спиране на помощи ако не плащат въпросните данъци.

31.05 2015 в 13:05

Не разбирам защо общината или държава трябва да им оказва помощ като им закупува жилища или ги настанява в училищата.
"Жертвите" могат просто да теглят кредит и да си купят жилище или да живеят под наем - имат достатъчно варианти, без да е необходимо данъкоплатците да им купуват жилище.