Решението за новите изтребители ще е ясно догодина

Юлиан Христов 16 декември 2013 в 16:36 2417 4

Ангел Найденов

Снимка БГНЕС

Ангел Найденов

 

Следващата година ще стане ясно дали ще стартира процедура за нови бойни изтребители или ще се върви към модернизация на старите МиГ-29. 

Това стана ясно днес на пресконференция на министъра на отбраната Ангел Найденов. 

Той обясни, че министерството ще подготви предложение до правителството, за да бъде взето решение дали държавата може да задели 700 млн. лв. за нови бойни самолети. 

Проектът за купуване на нови самолети предвижда придобиване на 8+1 бойни самолети. Само по отношение на авионика, навигационни системи на МиГ 29 към момента са необходими над 160 млн. лв. "Ние не можем да си позволим едновременно да реализираме пълната модернизация на изтребителите, да изразходваме средства, които са необходими за поддържане на техния жизнен цикъл, съответно летателна годност и да отидем на варианта придобиване на нов тип боен самолет", каза той, цитиран от БГНЕС.

Министърът подчерта, че пред армията има две решения - пълна модернизация на изтребителите до края на техния жизнен цикъл до 2029 г. или минимална поддръжка и реализация на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

"2014 година е критична от гледна точка на необходимостта да се вземе конкретно решение", заяви той. 

С малко над 5 процента се очаква да се повишат заплатите на военните през следващата година. Военният министър уточни, че в бюджета не са предвидени средства за повишаване на заплатите. Ние обаче актуализираме действащите наредби в министерството, които не изискват законодателни промени. Така увеличаваме допълнителните плащания за специфични условия на труд и служба в МО и съответно във Въоръжените сили. Изчислено, това, което ще се прилага в рамките на 2014 г., ще донесе малко над 5 процента увеличение на възнагражденията в системата на МО и Въоръжените сили", обясни министърът.

Следващата година стартира Стратегическият преглед на структурите на Въоръжените сили, който се очаква да приключи в средата на годината. Прегледът се налага от необходимостта от оценка на резултатите от реализацията на Плана за развитието на Въоръжените сили, чийто срок за изпълнение е 2014 г. Ще бъдат анализирани способностите на Въоръжените сили и ще бъде направена оценка на използваните ресурси. 

Догодина армията очаква по линия на Комитета за инвестиции на НАТО 71 млн. лв., а от постъпления от продажби към края на годината ще има 11 200 000 лв., от които 5 200 000 лв. ще са от продажбите на имоти и 6 млн. лв. от продажбата на техника и боеприпаси. Предстои промяна и в почти всички закони, свързани с армията - този за резерва, за военна полиция, за военноинвалидите и военнопострадалите и в основния закон за отбраната и въоръжените сили. За догодина са предвидени и 6 200 000 лв. за компенсационни суми, за военните, които са пенсионери, но и работят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews