Съкращават чиновниците в МО с 5%, заплатата на военните може да се повиши

Юлиан Христов 26 октомври 2013 в 09:54 4839 4

Ангел Найденов. Снимка: БСП
Ангел Найденов. Снимка: БСП

Съкращения малко над 5% в администрацията и вероятно увеличаване на базисната заплата за военните са част от промените, които планира Министерството на отбраната за следващата година.

 Това каза в интервю за OFFNews министърът на отбраната Ангел Найденов.

 Съкращенията в администрацията се налагат от необходимостта за оптимизиране на разходите. В същото време през 2014 година трябва да бъдат съкратени около 1300 военни, което е част от планираните реформи, предвидени в плана за развитие на въоръжените сили, т.нар. План 2014.

 „За 2014 година предстои да бъдат съкратени около 900 военнослужещи и още 400 - най-вероятно след първата половина на 2014 година. Тези 400 души ще са в резултат на освобождаване на складове и бази на бригада „Логистика“, в които се съхраняват имущество, техника, боеприпаси с отпаднала необходимост или пък съответно продадени на частни фирми, които предстои да бъдат изтеглени. Успяхме да отменим и да отложим решения за около 800 човека - например трансформирането на бригада „Специални сили“ в Пловдив, в резултат на което трябваше да бъдат съкратени около 300 души... В случая нямаме отказ от реформи, които е очевидно, че трябва да се направят. Имаме по-скоро отлагане на решения за съкращаване“, каза Ангел Найденов.

 Министърът коментира и възможността да се увеличи заплатата на военните, която не е променяна от 2009 година. В момента базисният ѝ размер е 376 лв. Найденов коментира, че след допълнителен анализ ще се търсят възможности за промяна на първоначално зададените параметри в бюджета за догодина, така че да бъдат искани още средства.

 „Възложил съм да се направят първо разчети на базата на справка от Националния статистически институт (НСИ), колко е средното възнаграждение в бюджетната сфера и на тази база да се направят изчисленията, ако се актуализира базисното заплащане - каква допълнителна сума ще бъде необходима за бюджета на МО. Това ще бъде дебат, който ще проведем със специализираната комисия по отбрана. Ще се опитаме да търсим промяната на този базисен размер, не съм убеден, че ще го постигнем, казвам го от сега, защото очевидно ще бъдат необходими много средства. Все пак се надявам на един добър диалог, ако стигнем до преценката за възможностите с Министерството на финансите“, каза Найденов.

 Военният министър смята, че до края на октомври ще бъдат раздадени планираните еднократни бонуси за военни и цивилни. Става въпрос за сума от 300-350 лв. на човек или общо 13 млн. лв.

 

Подробности - в пълния текст на интервюто малко по-късно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови