Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Рекорден брой отличници завършиха НБУ

''Е, майко, никъде не пише, че ставаш Рокфелер с висше,'' цитира групата Coolden проф. Момчил Методиев

OFFNews 29 май 2024 в 15:56 3229 1

Дипломиране на випуск 2024 в НБУ

Снимка НБУ

Дипломиране на випуск 2024 в НБУ

Рекорден брой абсолвенти от Нов български университет получиха днес своите дипломи от ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов. Тази година от висшето училище се дипломираха 181 бакалаври и магистри, сред които 71 отличници, получиха своите дипломи в навечерието на 24 май, съобщиха от екипа на висшето училище.

Преди да им бъдат връчени дипломите, абсолвентите получиха насоки за бъдещето от проф. д.ф.н. Момчил Методиев и доц. д.н Боян Манчев.

Академичното си слово „Апология на оптимизма“ проф. Методиев, ръководител на департамент „История“, започна с куплет от песента "Терминал НЕ" на рок-група Coolden, насочена и към родителите:

"Е, майко, никъде не пише / че ставаш Рокафелер с висше. / Ползвам диплома за книгоразделител, / а искаш да бъда народен будител / Нищо не излиза върху белия лист, / ще взема, майко, да стана програмист, / или в център за колове от девет до пет / да си купя билет за онзи самолет... / Не, не, не, аз не вярвам в Терминал 2 / Стига с този нихилизъм / Дай ми малко оптимизъм... / Нямаме много, но имаме толкова, / колкото трябва да полетиш. / Налей ми гориво, покажи ми посоката, / колко ти трябва да полетиш?"

„В какво се състои горивото, което вярвам сме успели да ви дадем в този университет? Първото е изписано зад гърба ми, девизът на Нов български университет: Ne varietatem timeamus - да не се страхуваме от разнообразието. Второто е това, че сме се постарали да ви научим как самите вие да продължите сами да се учите. Надявам се, че сме успели. Ако това е така, имам основание да бъда оптимистичен. Имате основание и вие да бъдете оптимисти", каза проф. Методиев.

И допълни: "Убеден съм, че в този университет всички преподаватели, всеки според силите си, се е опитал да ви подготви за тези предизвикателства. Не съм уверен, че сме успели да ви вдъхнем оптимизма, необходим, за да посрещнете тези предизвикателства. Не фалшивия оптимизъм от моето детство, а оптимизъм, основан на увереността какво знаете и можете, и на готовността да се възползвате от промените, които предстоят. Както и да използвате тези промени за нещо позитивно и градивно, както за себе си, така и за обществото, и така да предотвратите кризите, които мнозина предсказват. Историята съдържа множество примери, които показват, че в условията на променяща се информационна среда тези усилия могат да доведат до големи и позитивни промени.“

Академично слово на тема „Университетът и бъдещето“ изнесе и доц. Боян Манчев - философ и теоретик на изкуството, член на секция “Изкуствознание” към департамент “Изящни изкуства” на НБУ. “Като философ често пъти разказвам на студентите си историите на думите – тяхната етимология, тоест историята на техните корени, на техния произход – тази своеобразна археология на думите. Разказвам историите на думите, защото в тях се напластяват следите на човешката култура – на човешкия опит, мисъл, знания, на човешкото общуване, на смисъла, който се е породил чрез него и който, чрез думите които ползваме, и чрез паметта за знанията които носят те, живеят във всеки един от нас", каза доц. Манчев.

Рекорден брой отличници получиха своите дипломи от ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., който пожела успех и ги поздрави за положените усилия: „Вие завършвате най-вече благодарение на себе си, благодарение донякъде и на нас, вашите преподаватели. Но помнете, че дължите най-много на вашите родители и близки, на онези, които са ви подкрепяли през последните години да постигнете висшето образование. Вие можете да бъдете всякакви хора, можете да бъдете много добри, може да бъдете и лоши, може да бъдете хора, които са отговорни пред себе си и другите, а може да бъдете и безотговорни. Онова обаче, което ви моля да запазите до края на дните си, е да бъдете винаги благодарни. Да имате памет за онези, които са ви помагали. Никога да не ги забравяте и да бъдете заедно с тях. Ето защо знам, че с дипломата от НБУ вие ще успеете в живота. Но онова, което ще ви поддържа като личности, като хора с морал, това е да знаете откъде сте тръгнали и на кого дължите всичко това. НБУ остава тук и ще ви очаква винаги, когато имате нужда от него."

Деканът на Факултета за базово образование и зам.-ректор по международната дейност доц. Георги Гочев връчи дипломите на бакалаврите, a магистрите получиха своите дипломи от декана на Магистърски факултет проф. Борис Сергинов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II