Радев прави опит да смени шефа на НСО

OFFNews 22 октомври 2017 в 12:12 10452 0

Президентът Румен Радев иска да смени началника на НСО.

Държавният глава иска настоящия шеф на Националната служба за охрана Ангел Антонов да бъде заменен от полицая Тодор Гребенаров, предаде "24 часа". Гребенаров в момента е зам.-шеф на полицията с ресор "Охранителна полиция".

Радев вече е сезирал правителството за промяната. Според вестника Радев не харесва начина, по който Антонов управлява службата и кадровата му политика. От него са се оплакали няколко политици и държавници, допълва изданието.

Към момента от президентството отказват да коментират информацията. От администрацията на държавния глава я определят като слух. Правителствената пресслужба и от пресцентъра на НСО също не потвърждават. 

По информация на OFFNews обаче има правни недомислици при назначението на Антонов, които са изцяло от правен характер. Бившият началник на Националната полиция беше назначен през 2014 г. с указ на президента Росен Плевнелиев. По това време НСО работеше по правилник, според който началникът ѝ няма мандат. През 2015 г. беше приет специален закон, според който обаче мандатът на началника на НСО е 5 години. 

На практика Ангел Антонов не е назначен с втори указ според изискванията на действащия закон. Получава се така, че той е назначен по старите правила, а след като е в заварено положение би трябвало да бъде преназначен.

Случаят напомня този с председателя на ДАТО, за който към момента няма издаден указ, официализиращ назначението му. Според юристи това може да постави под съмнение и правната стойност на подписаните от него разрешения за прилагане на СРС. На практика това важи и за началника на НСО и легитимността на решенията, които са взети за охрана на ВИП лица.

Друга причина за намерението на президента да смени Антонов е и опорочената процедура, по която той беше назначен.

В същото време лансираната версия за кандидатурата на Тодор Гребенаров влиза в противоречие с изискването той да бъде назначен на военна служба като началник на НСО. За това той трябва да бъде приравнен по звание според действащ акт на Министерски съвет и така от цивилен да получи военни пагони. За да изпълни това условие обаче, той би трябвало да е част от резерва на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!